- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Борељ: У ЕУ подржани принципи опште политике према Русији

© AP Photo / Virginia MayoШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2022
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је на састанку са министрима иностраних послова објавио предлоге за заједнички приступ Европске уније у шест тачака према Русији у светлу украјинске кризе које су, према његовим речима, одобрили учесници састанка.
Борељ је истакао да док траје сукоб у Украјини и нејасно је када ће се окончати, будући односи са Русијом такође остају нејасни, а земљама ЕУ је већ сада потребан заједнички приступ.
Прва тачка, истакао је он, предвиђа заједничке напоре на изолацији Русије.
„То подразумева увођење и спровођење ограничавајућих мера према Русији, као и спречавање њиховог кршења“, нагласио је он.
Поред тога, овај приступ означава и да ће кривци за кршење међународног права морати да одговарају за то.
Заједнички европски приступ, истиче европски званичник, укључује и пружање помоћи суседима ЕУ у превазилажењу последица глобалне кризе, попут помоћи ЕУ Украјини.

„Четврта тачка је блиска сарадња са НАТО-ом, као и другим партнерима на светској сцени ради заштите светског поретка, базираног на правилима“, објаснио је Борељ.

Шеф европске дипломатије подвукао је да у ЕУ одбацују идеју о сферама утицаја, која мора да остане у прошлости.
„Ми такође морамо да јачамо нашу отпорност и енергетску безбедност, заштитимо критичну инфраструктуру, повећавамо одбрамбену способност“, рекао је он.
Завршна, шеста тачка општег приступа односима са Русијом предвиђа широку подршку цивилног друштва, правобранилаца, као и независних медија, укључујући у Русији.
Раније је издање „Политико“, позивајући се на изворе, саопштило да су министри иностраних послова ЕУ почели разматрање нове стратегије према Русији која треба да замени верзију из 2016. године.
Дискусија може потрајати недељама или месецима.
Претходно је Борељ уочи састанка шеф европске дипломатије изјавио да се том приликом не планира увођење нових санкција Русији.
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 08.11.2022
РУСИЈА
ЕУ неће успети да испуни обећање дато Украјини: Кијев остаје без три милијарде евра помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала