СВЕТ

Столтенберг: Кина повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да ће шефови дипломатија чланица Алијансе на састанку у Букурешту 29-30. новембра разговарати о „изазовима“ са кинеске стране. Шрема његовим речима, Пекинг покушава да контролише критичну инфраструктуру блока и повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана.
Sputnik
„Министри иностраних послова НАТО такође ће разговарати о начинима повећања стабилности, као и изазовима са кинеске стране. Кина није непријатељ, али наставља војну модернизацију, повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана, у свемиру, сајбер простору, тежи да контролише критичну инфраструктуру у земљама чланицама НАТО“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.
Према његовим речима, чланице Северноатлантског савеза морају да „анализирају своју зависност од Кине, полазећи од поука о зависности од руског гаса“.
Столтенберг је раније већ изјавио да Кина ради све што је у њеној моћи да би појачала своју контролу над важном инфраструктуром, ланцима снабдевања и кључним индустријским секторима западних земаља. Он је нагласио да ауторитарним државама не треба давати могућност да искористе слабости Запада за спровођење подривачких активности.
СВЕТ
„Одбрамбени“ НАТО ствара нова жаришта да би бранио себе
Коментар