- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: Кина повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана

© AP PhotoГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да ће шефови дипломатија чланица Алијансе на састанку у Букурешту 29-30. новембра разговарати о „изазовима“ са кинеске стране. Шрема његовим речима, Пекинг покушава да контролише критичну инфраструктуру блока и повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана.
„Министри иностраних послова НАТО такође ће разговарати о начинима повећања стабилности, као и изазовима са кинеске стране. Кина није непријатељ, али наставља војну модернизацију, повећава своје присуство од Арктика до Западног Балкана, у свемиру, сајбер простору, тежи да контролише критичну инфраструктуру у земљама чланицама НАТО“, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу.
Према његовим речима, чланице Северноатлантског савеза морају да „анализирају своју зависност од Кине, полазећи од поука о зависности од руског гаса“.
Столтенберг је раније већ изјавио да Кина ради све што је у њеној моћи да би појачала своју контролу над важном инфраструктуром, ланцима снабдевања и кључним индустријским секторима западних земаља. Он је нагласио да ауторитарним државама не треба давати могућност да искористе слабости Запада за спровођење подривачких активности.
НАТО војници  - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2022
СВЕТ
„Одбрамбени“ НАТО ствара нова жаришта да би бранио себе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала