РЕГИОН

Вархељи у Сарајеву: Пут у ЕУ је отворен, али очекујемо резултате

Оливер Вархељи, комесар Европске уније за суседске односе и проширење, изјавио је у Сарајеву да је пут Босне и Херцеговине у ЕУ отворен, али да се заузврат очекују резултати.
Sputnik
„Очекујемо да се ти резултати остварују без даљих одлагања и сада је на политичком лидерству ове земље да то постане и стварност“, рекао је Вархељи на конференцији за новинаре након састанка са члановима Председништва БиХ.
Вархељи је истакао да је чланове Председништва, имајући у виду изазовни задатак који је пред њима, охрабрио да своје напоре додатно интензивирају и да стварају окружење поверења, дијалога, позитивне атмосфере како би ова институција била ефикаснија него у прошлости.
„Морам рећи да видимо позитивне помаке од представљања нашег предлога за доделу кандидатског статуса и то је само по себи охрабрење. У протеклих шест седмица ствари се дешавају брже него икада и надам се да ће се та динамика задржати“, истакао је Вархељи.
Он је додао да има велико поверење и велика очекивања од домаћих лидера у БиХ.
„Спремни смо да им пружимо помоћ да раде у корист грађана ове земље, да осигурају искорак на европском путу, кандидатски статус и истинску перспективу европског чланства за младе, за привреду ове земље“, навео је Вархељи.
Да би се добио кандидатски статус, подсетио је он, Савет министара у старом сазиву треба да усвоји мере потребне за даљи искорак на европском путу као и да окосница програма рада Председништва треба да буде 14 кључних приоритета, пренела је РТРС.
РЕГИОН
Жељка Цвијановић: Нова Влада Републике Српске у наредних десет дана
Коментар