СРБИЈА

Дачић на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а са Викторијом Нуланд и Борељом о Косову и Метохији

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се, на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а у Пољској, са колегама из Чешке, Румуније и Канаде, као и подсекретарком Стејт департмента за политичка питања Викторијом Нуланд и шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом.
Sputnik
Дачић је, у разговору са Викторијом Нуланд, рекао да је Србија спремна да размотри све иницијативе које долазе од међународних представника по питању нормализације односа Београда и Приштине.
„Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, али инсистира да се спроведу све обавезе из до сада постигнутих споразума, јер у супротном учешће у дијалогу губи смисао“, истакао је Дачић.
Дачић је, такође, навео да би стратешким дијалогом између Србије и САД, који је предложила наша страна, била послата снажна порука Србији и њеним грађанима о актуелним односима, а истовремено би наш билатерални дијалог добио јаснију структуру.
Како је саопштио МСП, он је изразио захвалност на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.
Ипак, напоменуо је да се Србија противи томе да напредак европских интеграција Србије буде у вези са напретком у оквиру дијалога са Приштином, имајући у виду да помак у процесу не зависи искључиво од наше стране.
Саговорници су се сложили да раде на јачању регионалног мира и стабилности, те истакли да је конструктивно постављање Србије по питању свих регионалних тема, условљено економским интересима и напретком, јер је то могуће остварити само у оквиру стабилног окружења, за шта би биле значајне додатне америчке инвестиције.

Чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије

Приликом сусрета са Борељом, Дачић је поручио да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.
Саговорници су разменили мишљење о тренутном стању дијалога Београда и Приштине и сагласили се да све напоре треба усмерити на наставак дијалога, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.
Дачић и канадска министарка спољних послова Менали Золи изразили су опредељеност за јачање билатералних односа с обзиром на традицију дугу више од 80 година колико је и прошло од успостављања дипломатских односа.
Са министром спољних послова Чешке Јаном Липавским разговарао је о продубљивању свеукупне сарадње две земље што је и, како каже, приоритет за Србију.
У контексту интензивирања динамике међусобних посета, саговорници су изразили наду да ће се ускоро реализовати званична посета председника Чешке Земана Београду, наводи се у саопштењу МСП-а.
Приликом сусрета са министром спољних послова Румуније Богданом Аурескуом заједнички је констатовано да су односи између две земље одлични и да међу њима нема отворених питања.
О безбедности новинара Дачић је разговарао са представницом ОЕБС за слободу медија Терезом Рибеиро.
Министар је истакао да је држава посвећена пружању безбедних услова за несметани рад медија.
СРБИЈА
Дачићева порука Западу: Надам се да ћете и нама аплаудирати када кажемо Косово је Србија
Коментар