Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а са Викторијом Нуланд и Борељом о Косову и Метохији

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се, на маргинама Министарског састанка ОЕБС-а у Пољској, са колегама из Чешке, Румуније и Канаде, као и подсекретарком Стејт департмента за политичка питања Викторијом Нуланд и шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом.
Дачић је, у разговору са Викторијом Нуланд, рекао да је Србија спремна да размотри све иницијативе које долазе од међународних представника по питању нормализације односа Београда и Приштине.
„Београд остаје у потпуности посвећен дијалогу, али инсистира да се спроведу све обавезе из до сада постигнутих споразума, јер у супротном учешће у дијалогу губи смисао“, истакао је Дачић.
Дачић је, такође, навео да би стратешким дијалогом између Србије и САД, који је предложила наша страна, била послата снажна порука Србији и њеним грађанима о актуелним односима, а истовремено би наш билатерални дијалог добио јаснију структуру.
Како је саопштио МСП, он је изразио захвалност на континуираној подршци Вашингтона путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ.
Ипак, напоменуо је да се Србија противи томе да напредак европских интеграција Србије буде у вези са напретком у оквиру дијалога са Приштином, имајући у виду да помак у процесу не зависи искључиво од наше стране.
Саговорници су се сложили да раде на јачању регионалног мира и стабилности, те истакли да је конструктивно постављање Србије по питању свих регионалних тема, условљено економским интересима и напретком, јер је то могуће остварити само у оквиру стабилног окружења, за шта би биле значајне додатне америчке инвестиције.

Чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије

Приликом сусрета са Борељом, Дачић је поручио да чланство у ЕУ остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.
Саговорници су разменили мишљење о тренутном стању дијалога Београда и Приштине и сагласили се да све напоре треба усмерити на наставак дијалога, будући да је разговор једини прави пут за решавање отворених питања, као и за постизање одрживог договора.
Дачић и канадска министарка спољних послова Менали Золи изразили су опредељеност за јачање билатералних односа с обзиром на традицију дугу више од 80 година колико је и прошло од успостављања дипломатских односа.
Са министром спољних послова Чешке Јаном Липавским разговарао је о продубљивању свеукупне сарадње две земље што је и, како каже, приоритет за Србију.
У контексту интензивирања динамике међусобних посета, саговорници су изразили наду да ће се ускоро реализовати званична посета председника Чешке Земана Београду, наводи се у саопштењу МСП-а.
Приликом сусрета са министром спољних послова Румуније Богданом Аурескуом заједнички је констатовано да су односи између две земље одлични и да међу њима нема отворених питања.
О безбедности новинара Дачић је разговарао са представницом ОЕБС за слободу медија Терезом Рибеиро.
Министар је истакао да је држава посвећена пружању безбедних услова за несметани рад медија.
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СРБИЈА
Дачићева порука Западу: Надам се да ћете и нама аплаудирати када кажемо Косово је Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала