СВЕТ

Сателитски оператер „Јутелсат“ обуставља емитовање три руске телевизије

Европски оператер „Јутелсат“ (Eutelsat) је на захтев француског медијског регулатора „Арком“ донео одлуку да обустави емитовање три руске телевизије (Први канал, „Русија 1“ и „НТВ“) преко својих сателита.
Sputnik
„'Јутелсат' признаје нову одлуку коју је данас донео 'Артком'. 'Јутелсат' потврђује да ће, у складу са својом политиком систематског спровођења одлука 'Аркома' у утврђеном року прекинути реемитовање три телевизије против којих су уведене санкције“, наводи се у саопштењу сателитског оператера „Јутелсат“.
Раније је „Арком“ захтевао од „Јутелсата“ да обустави емитовање Првог канала, телевизија „Русија 1“ и „НТВ“ због начина на који извештавају о догађајима у Украјини.
Ситуација са руским медијима на Западу последњих година постаје све тежа. Европски парламент је у новембру 2016. усвојио резолуцију у којој се наводи да се неопходно супротставити руским медијима, при чему су као главне претње наведени Спутњик и РТ.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров раније је изјавио да Москва није очекивала да ће Запад увести санкције против новинара, спортиста и културних делатника.
РУСИЈА
Европска комисија представила девети пакет санкција против Русије
Коментар