СПОРТ

Швајцарци се уплашили, Британац ће бранити „руско злато“

Судбина Камиле Валијеве и златне медаље са Зимских олимпијских игара 2022. године биће одлучена на Суду за спортску арбитражу (КАС) у Швајцарској, иако још званично није познато ко ће заступати руску клизачицу.
Sputnik
Крајем новембра швајцарска адвокатска канцеларија „Шеленберг Витмер“ објавила је да не жели да заступа Камилу. Они су сарађивали са Валијевом у Пекингу, и током неспоразума из 2019. године између РУСАДA и ВАДA (када су руски спортисти били суспендовани на две године).

Медији јављају да су Швајцарци овог пута „одбили сарадњу са Рускињом“ јер не желе да заступају руске држављане у светлу одлуке швајцарског Федералног савета од 24. новембра да ниједан члан не сме више да пружа правну помоћ руским грађанима и компанијама због ситуације у Украјини.

Не зна се још како ће ова одлука утицати на даље планове Рускиње, али постоји могућност да ће Британац Грејем Артур, који није непознат у Русији, заступати њене интересе, према изворима упознатим са ситуацијом.
Артур Грејем се бави анти-допингом скоро 20 година, а радио је и за Савет Европе и УНЕСКО. Свој посао дефинише на следећи начин:
„Независтан сам адвокат са значајним искуством у спортским регулативама, анти-допингу, надзору и заштити података. Обучен за процесе у Енглеској и Велсу. Већину мог рада чини саветовање организација о анти-допингу, спортском надзору и спортско-политичким проблемима. Представљам клијенте на анти-допинг рочиштима пред КАС-ом. Такође, тесно сарађујем са спортским организацијама“, истиче Грејем.
У свет анти-допинга ушао је почетком 2000, пре тога је осам година био адвокат, најпре у америчкој фирми, радио је чак и у Микрософту.
Касније је радио као анти-допинг консултант у Међународном параолимпијском комитету, Савету Европе, УНЕСКУ (где још ради), док је у Британији суспендован 2015. због скандала са доктором Марком Бонаром који је, наводно, снабдевао забрањеним супстанцама више од 150 спортиста, међу којима су и звезде Премијер лиге.
Грејем је 2019. бранио руске спортисте током спора са Светском анти-допинг агенцијом.
СПОРТ
„Никакав допинг не може да створи такву емоцију!“ – Рускиња говорила о паклу коју преживљава Камила
Коментар