- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Швајцарци се уплашили, Британац ће бранити „руско злато“

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин и Камила Валијева
Владимир Путин и Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Судбина Камиле Валијеве и златне медаље са Зимских олимпијских игара 2022. године биће одлучена на Суду за спортску арбитражу (КАС) у Швајцарској, иако још званично није познато ко ће заступати руску клизачицу.
Крајем новембра швајцарска адвокатска канцеларија „Шеленберг Витмер“ објавила је да не жели да заступа Камилу. Они су сарађивали са Валијевом у Пекингу, и током неспоразума из 2019. године између РУСАДA и ВАДA (када су руски спортисти били суспендовани на две године).

Медији јављају да су Швајцарци овог пута „одбили сарадњу са Рускињом“ јер не желе да заступају руске држављане у светлу одлуке швајцарског Федералног савета од 24. новембра да ниједан члан не сме више да пружа правну помоћ руским грађанима и компанијама због ситуације у Украјини.

Не зна се још како ће ова одлука утицати на даље планове Рускиње, али постоји могућност да ће Британац Грејем Артур, који није непознат у Русији, заступати њене интересе, према изворима упознатим са ситуацијом.
Артур Грејем се бави анти-допингом скоро 20 година, а радио је и за Савет Европе и УНЕСКО. Свој посао дефинише на следећи начин:
„Независтан сам адвокат са значајним искуством у спортским регулативама, анти-допингу, надзору и заштити података. Обучен за процесе у Енглеској и Велсу. Већину мог рада чини саветовање организација о анти-допингу, спортском надзору и спортско-политичким проблемима. Представљам клијенте на анти-допинг рочиштима пред КАС-ом. Такође, тесно сарађујем са спортским организацијама“, истиче Грејем.
У свет анти-допинга ушао је почетком 2000, пре тога је осам година био адвокат, најпре у америчкој фирми, радио је чак и у Микрософту.
Касније је радио као анти-допинг консултант у Међународном параолимпијском комитету, Савету Европе, УНЕСКУ (где још ради), док је у Британији суспендован 2015. због скандала са доктором Марком Бонаром који је, наводно, снабдевао забрањеним супстанцама више од 150 спортиста, међу којима су и звезде Премијер лиге.
Грејем је 2019. бранио руске спортисте током спора са Светском анти-допинг агенцијом.
Камила Валијева - Sputnik Србија, 1920, 17.02.2022
СПОРТ
„Никакав допинг не може да створи такву емоцију!“ – Рускиња говорила о паклу коју преживљава Камила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала