СПОРТ

Највећи хрватски таленат пао на допингу – прети му затвор и крај каријере

Немачки великан Хамбургер је на својим званичним страницама објавио да је дошао резултат Б узорка, који је послат на тестирање након што је хрватски дефанзивац Марио Вушковић (21) био позитиван на недозвољене супстанце после првог тестирања на допинг.
Sputnik
Други тест је такође позитиван, а Вушковићу сада прете различите казне, у најгорем случају могући су чак крај каријере и казна затвора.
Подсетимо, хрватски репрезентативац и штопер ХСВ-а пао је средином септембра на допинг-тесту након што су у узорку његовог урина пронађени трагови еритропоетина.
Немачки фудбалски савез против њега је одмах покренуо истрагу, док је клуб потврдио да не тренира са остатком екипе. Спортски суд ДФБ-а изрекао му је привремену забрану.
Случајем се бави и државно тужилаштво у Хамбургу, које је већ претражило Вушковићев ормарић на „Волкспаркстадиону“, а према писању „Хамбургер Моргенпоста“, полиција је претражила његов стан у Хамбургу и запленил муа мобилни телефон и лаптоп.
У ХСВ-у су шокирани, а изненађен је и сам Вушковић, који не би ни требао да зна шта је то ЕПО ни како се нашао у његовом телу, додајући да су резултати његовог теста и даље мистерија. У питању је хормон који стимулише производњу црвених крвних зрнаца.
То омогућује крви да апсорбира више кисеоника и према Светској анти-допинг агенцији (WАДА), ЕПО је забрањен.
Немачки „Цајт“ пише како Вушковић за овај прекршај може добити четири године забране бављења фудбалом, а према немачком закону може бити кажњен и новчано, као и казном затвора до три године.
Они наводе пример Феликса Штурма из 2016. године, када је у боксеровом Б узорку пронађен и анаболички стероид, због чега је 2020. осуђен на три године затвора због порезних прекршаја, допинга и наношења телесних повреда.
Вушковић (21) поникао је у омладинској школи Хајдука из Сплита и важио је за великог талента хрватског фудбала. После сјајне сезоне и позајмице у Хамбургу, великан са севера Немачке га је откупио овог лета за три милиона евра.
Приде, ХСВ је летос одбио понуду енглеског Вулвса за Вушковића од чак 12 милиона евра.
Катар 2022
Како је прочитана хрватска „хоботница“
Коментар