- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Највећи хрватски таленат пао на допингу – прети му затвор и крај каријере

© AFP 2023 / JOE KLAMARМарио Вушковић
Марио Вушковић - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Немачки великан Хамбургер је на својим званичним страницама објавио да је дошао резултат Б узорка, који је послат на тестирање након што је хрватски дефанзивац Марио Вушковић (21) био позитиван на недозвољене супстанце после првог тестирања на допинг.
Други тест је такође позитиван, а Вушковићу сада прете различите казне, у најгорем случају могући су чак крај каријере и казна затвора.
Подсетимо, хрватски репрезентативац и штопер ХСВ-а пао је средином септембра на допинг-тесту након што су у узорку његовог урина пронађени трагови еритропоетина.
Немачки фудбалски савез против њега је одмах покренуо истрагу, док је клуб потврдио да не тренира са остатком екипе. Спортски суд ДФБ-а изрекао му је привремену забрану.
Случајем се бави и државно тужилаштво у Хамбургу, које је већ претражило Вушковићев ормарић на „Волкспаркстадиону“, а према писању „Хамбургер Моргенпоста“, полиција је претражила његов стан у Хамбургу и запленил муа мобилни телефон и лаптоп.
У ХСВ-у су шокирани, а изненађен је и сам Вушковић, који не би ни требао да зна шта је то ЕПО ни како се нашао у његовом телу, додајући да су резултати његовог теста и даље мистерија. У питању је хормон који стимулише производњу црвених крвних зрнаца.
То омогућује крви да апсорбира више кисеоника и према Светској анти-допинг агенцији (WАДА), ЕПО је забрањен.
Немачки „Цајт“ пише како Вушковић за овај прекршај може добити четири године забране бављења фудбалом, а према немачком закону може бити кажњен и новчано, као и казном затвора до три године.
Они наводе пример Феликса Штурма из 2016. године, када је у боксеровом Б узорку пронађен и анаболички стероид, због чега је 2020. осуђен на три године затвора због порезних прекршаја, допинга и наношења телесних повреда.
Вушковић (21) поникао је у омладинској школи Хајдука из Сплита и важио је за великог талента хрватског фудбала. После сјајне сезоне и позајмице у Хамбургу, великан са севера Немачке га је откупио овог лета за три милиона евра.
Приде, ХСВ је летос одбио понуду енглеског Вулвса за Вушковића од чак 12 милиона евра.
Меси - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Катар 2022
Како је прочитана хрватска „хоботница“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала