РЕГИОН

Одлучено: Украјински војници неће бити обучавани у Хрватској

Хрватска неће на свом подручју обучавати украјинске војнике, одлучили су посланици хрватског Сабора јер за ту одлуку није гласала потребна двотрећинска већина од 101 посланика.
Sputnik
За Одлуку о учествовању припадника Оружаних снага Републике Хрватске у мисији ЕУ за војну помоћ за подршку Украјини – ЕУМАМ било је 97 посланика, а 10 против.
Учествовање Хрватске у мисији ЕУМАМ требало је да укључи долазак до стотинак украјинских војника на обуку у Хрватску у ротацијама током две године.
Хрватски медији подсећају да је Влада те земље, на челу са премијером Андрејем Пленковићем, снажно заговарала учествовање у мисији, а с тим није био сагласан председник Хрватске Зоран Милановић, уједно врховни командант војске, који сматра да мисија није у складу ни са хрватским уставом нити са европским уговором, те је одбио да да претходну сагласност.
Савет ЕУ усвојио је 15. новембра одлуку о покретању Мисије ЕУ-а за војну помоћ за подршку Украјини у склопу које се планира обука 15.000 украјинских војника у земљама ЕУ.
Коментар