- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Одлучено: Украјински војници неће бити обучавани у Хрватској

© AP Photo / Дарко БандићХрватски парламент
Хрватски парламент - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
Хрватска неће на свом подручју обучавати украјинске војнике, одлучили су посланици хрватског Сабора јер за ту одлуку није гласала потребна двотрећинска већина од 101 посланика.
За Одлуку о учествовању припадника Оружаних снага Републике Хрватске у мисији ЕУ за војну помоћ за подршку Украјини – ЕУМАМ било је 97 посланика, а 10 против.
Учествовање Хрватске у мисији ЕУМАМ требало је да укључи долазак до стотинак украјинских војника на обуку у Хрватску у ротацијама током две године.
Хрватски медији подсећају да је Влада те земље, на челу са премијером Андрејем Пленковићем, снажно заговарала учествовање у мисији, а с тим није био сагласан председник Хрватске Зоран Милановић, уједно врховни командант војске, који сматра да мисија није у складу ни са хрватским уставом нити са европским уговором, те је одбио да да претходну сагласност.
Савет ЕУ усвојио је 15. новембра одлуку о покретању Мисије ЕУ-а за војну помоћ за подршку Украјини у склопу које се планира обука 15.000 украјинских војника у земљама ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала