ДРУШТВО

Русија подиже манастире у Африци

Патријаршијски егзархат у Африци подиже манастире на том континенту по узору на руске, изјавио је митрополит Клински Леонид на прес конференцији.
Sputnik

„Први послушници се већ налазе на територији Руске Федерације како би учили о историји нашег монаштва и наше традиције. Затим ће, када се врате у афричке земље, по узору на наше манастире, градити своје“, рекао је он.

Конференција је посвећена закључцима након прве године постојања и мисионарског рада патријаршијског егзархата у Африци.
Раније је Абигејл Џепчирчир, прва монахиња из округа Нанди у Кенији, примљена у женски манастир Рођења Пресвете Богородице. Осим тога, митрополит је саопштио да ће женски манастир Рођења Пресвете Богородице и Зачатјевски манастир бити први који ће из Африке примити монахиње.
Свети синод Руске православне цркве је 29. децембра 2021. године донео одлуку о формирању патријаршијског егзархата у Африци са две епархије - Северноафричке и Јужноафричке.
За патријаршијског егзархата у Африци је проглашен митрополит Клински Леонид (Горбачов). Повод за такву одлуку синода је било то што је патријарх Александријски и целе Африке Теодор признао расколничку Православну цркву Украјине и унео име њеног патријарха Епифанија Думенка у диптих, након чега се неколико свештеника из Африке обратило Руској православној цркви са молбом да их прими у своју јурисдикцију.
РУСИЈА
Руска православна црква формирала егзархат у Африци
Коментар