- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Русија подиже манастире у Африци

© Sputnik / Юлий Ахромеев / Уђи у базу фотографијаБогољубовски манастир
Богољубовски манастир  - Sputnik Србија, 1920, 28.12.2022
Пратите нас
Патријаршијски егзархат у Африци подиже манастире на том континенту по узору на руске, изјавио је митрополит Клински Леонид на прес конференцији.

„Први послушници се већ налазе на територији Руске Федерације како би учили о историји нашег монаштва и наше традиције. Затим ће, када се врате у афричке земље, по узору на наше манастире, градити своје“, рекао је он.

Конференција је посвећена закључцима након прве године постојања и мисионарског рада патријаршијског егзархата у Африци.
Раније је Абигејл Џепчирчир, прва монахиња из округа Нанди у Кенији, примљена у женски манастир Рођења Пресвете Богородице. Осим тога, митрополит је саопштио да ће женски манастир Рођења Пресвете Богородице и Зачатјевски манастир бити први који ће из Африке примити монахиње.
Свети синод Руске православне цркве је 29. децембра 2021. године донео одлуку о формирању патријаршијског егзархата у Африци са две епархије - Северноафричке и Јужноафричке.
За патријаршијског егзархата у Африци је проглашен митрополит Клински Леонид (Горбачов). Повод за такву одлуку синода је било то што је патријарх Александријски и целе Африке Теодор признао расколничку Православну цркву Украјине и унео име њеног патријарха Епифанија Думенка у диптих, након чега се неколико свештеника из Африке обратило Руској православној цркви са молбом да их прими у своју јурисдикцију.
Заседање Светог синода Руске православне цркве - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2021
РУСИЈА
Руска православна црква формирала егзархат у Африци
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала