СПОРТ

Тајна Пелеове „десетке“

Бразилски клуб Сантос повукао је дрес са бројем 10 у част легендарног фудбалера Едсона Арантеса до Насимента Пелеа. Тиме је услишена жеља породице славног фудбалера која је то јавно затражила у петак.
Sputnik
Чувени бразилски фудбалер преминуо је 29. децембра у 83. години живота, а представници Сантоса су одлуку образложили овако:

„Постоји процедура, потребно је да се састану чланови одбора и то одобре. У међувремену, административним актом ћемо у јануару привремено укинути коришћење дреса с бројем 10, надајући се да ће одбор ту одлуку претворити у трајно решење. Већ је и пре постојала таква иницијатива, али су многи мислили да се Пелеу на бољи начин одаје почаст тиме што његов број и даље користимо“, изјавио је председник Сантоса Андрес Руеда.

Пеле је за Сантос наступао од 1956. до 1974. године и за то време одиграо 639 утакмица и постигао 613 голова.
Након што му је на Мундијалу 1958. додељена „десетка“, Пеле ју је носио током читаве каријере и у Сантосу и репрезентацији, све док се није повукао из фудбала 1977. године.
Пеле није сам изабрао поменути број, већ му је он „запао“, али нема сумње да је баш захваљујући сјајним играма Бразилца чувена „десетка“ данас постала ствар престижа.
Легендарни нападач је својевремено открио и како је добио култни број. Наиме, уочи учешћа на Мундијалу 1958. године, Фудбалски савез Бразила је у ФИФА послао списак играча без бројева.
Када су крочили на терен на прву утакмицу, нико од играча Бразила није имао број на леђима. Зато је делегат насумично поделио 11 бројева и Пелеу је запала „десетка“, иако је имао тек 17 година и био дебитант на Мундијалу.
Остало је све историја. И легенда.
СПОРТ
Зашто Пеле?
Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Коментар