- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Тајна Пелеове „десетке“

© AFP 2023 / Giuseppe Cacace Бразильский футболист Пеле на плакате во время матча между сборными Камеруна и Бразилии на ЧМ-2022 в Катаре
Бразильский футболист Пеле на плакате во время матча между сборными Камеруна и Бразилии на ЧМ-2022 в Катаре  - Sputnik Србија, 1920, 01.01.2023
Пратите нас
Бразилски клуб Сантос повукао је дрес са бројем 10 у част легендарног фудбалера Едсона Арантеса до Насимента Пелеа. Тиме је услишена жеља породице славног фудбалера која је то јавно затражила у петак.
Чувени бразилски фудбалер преминуо је 29. децембра у 83. години живота, а представници Сантоса су одлуку образложили овако:

„Постоји процедура, потребно је да се састану чланови одбора и то одобре. У међувремену, административним актом ћемо у јануару привремено укинути коришћење дреса с бројем 10, надајући се да ће одбор ту одлуку претворити у трајно решење. Већ је и пре постојала таква иницијатива, али су многи мислили да се Пелеу на бољи начин одаје почаст тиме што његов број и даље користимо“, изјавио је председник Сантоса Андрес Руеда.

Пеле је за Сантос наступао од 1956. до 1974. године и за то време одиграо 639 утакмица и постигао 613 голова.
Након што му је на Мундијалу 1958. додељена „десетка“, Пеле ју је носио током читаве каријере и у Сантосу и репрезентацији, све док се није повукао из фудбала 1977. године.
Пеле није сам изабрао поменути број, већ му је он „запао“, али нема сумње да је баш захваљујући сјајним играма Бразилца чувена „десетка“ данас постала ствар престижа.
Легендарни нападач је својевремено открио и како је добио култни број. Наиме, уочи учешћа на Мундијалу 1958. године, Фудбалски савез Бразила је у ФИФА послао списак играча без бројева.
Када су крочили на терен на прву утакмицу, нико од играча Бразила није имао број на леђима. Зато је делегат насумично поделио 11 бројева и Пелеу је запала „десетка“, иако је имао тек 17 година и био дебитант на Мундијалу.
Остало је све историја. И легенда.
Пеле - Sputnik Србија, 1920, 31.12.2022
СПОРТ
Зашто Пеле?
Погледајте најновију епизоду Миљановог корнера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала