СРБИЈА

Црногорски политичари осудили нападе на српску децу

Црногорски политичари огласили су се поводом насиља над српским дечацима на Косову и Метохији и најоштрије осудили атмосферу хајке на Србе и СПЦ.
Sputnik

Абазовић: Најоштрије осуђујем рањавање дјечака

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић осудио је рањавање дјечака и младића на Косову. Он је апеловао на све стране да раде на промоцији мира и суживота на Западном Балкану и додао да је рјешење у дијалогу.
“У име Владе Црне Горе и своје лично име најоштрије осуђујем рањавање невиних дјечака и младића на Косову. Позивам све наше комшије да се суздрже од било каквог насиља. Рјешење сваког проблема лежи у дијалогу и договору”, казао је Абазовић.

Мандић и Ковач осудили насиље над Србима на Косову

„Умјесто да мирно прослављамо Божић, ови благи дани су претворени у бригу читавог српског народа за безбједност наших сународника на Косова и Метохије“, оцијенио је један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.
Кулминација тог терора је, како је истакао, рањавање српске дјеце на Бадњи дан док су ишли по бадњак и пребијање младића у повратку са Божићне литургије.
Атмосфера хајке на Србе и СПЦ буди агресивност код антисрпских екстремиста, не само на КиМ, него и на другим просторима гдје живи наш народ. Одговорни за ово недјело, поред добијања адекватне казне, морају знати да никада неће отјерати српски народ са њихове завјетне земље, нагласио је он.
Мандић је истакао да ови напади само додатно мотивишу Србе на заједништво, не само у осуди оваквих злочина, него првенствено на укупно заједничко дјеловање.
Министар правде у влади Црне Горе Марко Ковач осудио је све акте насиља према Србима у Клокоту и селу Готовуши.
„Апелујемо на институције и међународне партнере да обезбједе остваривање елементарних људских права свим грађанима а чиновнике ових бескрупулозних напада открију и санкционишу“, написао је Ковач на Твитеру.

Бечић и Боровинић осудили нападе на српску дјецу на Косову

Она је упозорила да све учесталије насиље представља озбиљну пријетњу по мир у региону. „Немамо право да ћутимо. Посебно нас данашњи, велики празник обавезује на мир и добру вољу међу људима, без обзира на националне и вјерске различитости! Мир Божији! Христос се роди!“, написала је Боровинић Бојовићева.
„Да се одговорни појединци ефикасно и одлучно процесуирају, да се престане са даљим продубљивањем тензија и да се свим људима обезбиједе права на достојанствен живот и слободу вјероисповијести, као основна људска права. Молимо се да Божић донесе мир и слогу међу свим људима, свим вјерама и нацијама, јер све другачије од тога није пут добра, напретка и благостања“, навео је Бечић.
Др Јелена Боровинић Бојовић, бивша министарка здравља, лидерка листе коалиције окупљене око ДФ у Подгорици и најозбиљнија кандидаткиња за предсједницу Скупштине Главног града, позвала је Владу Црне Горе да најоштрије осуди све учесталије насиље мотивисано националном нетрпељивошћу, на Косову и Метохији.

„Изражавам забринутост због ситуације на Косову и Метохији и најоштрије осуђујем све учесталије насиље мотивисано националном нетрпељивошћу, посебно над дјецом. Позивам Владу Црне Горе да се однесе одговорно и принципијелно, да званично, најоштрије осуди недопустиво насиље и терор над дјецом на Космету“, написала је др Боровинић Бојовићева на свом званичном профилу на друштвеним мрежама.

Она је упозорила да све учесталије насиље представља озбиљну пријетњу по мир у региону. „Немамо право да ћутимо. Посебно нас данашњи, велики празник обавезује на мир и добру вољу међу људима, без обзира на националне и вјерске различитости! Мир Божији! Христос се роди!“, написала је Боровинић Бојовић.
Један српски младић синоћ је, на Божић нападнут на Косову. Група Албанаца ноћас је око 2.30 минута претукла Стефана Томића (18) из Клокота, док се са братом враћао с поноћне Божићне литургије у Цркви Светог Петра и Павла у Клокоту.
Јуче су рањени и дјечак Стефан Стојановић (11) и младић Милош Стојановић (21), у Готовуши код Штрпца када је на њих, из возила у покрету пуцао Албанац, припадник косовских безбједносних снага.
СРБИЈА
Божић у Штрпцу: Славили смо и под Турцима
Коментар