Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Божић у Штрпцу: Славили смо и под Турцима

© Sputnik / Лола ЂорђевићБадњак и трпеза за Бадњи дан
Бадњак и трпеза за Бадњи дан - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
Пратите нас
После инцидента на Бадњи дан кад су рањена два српска дечака од 11 и 21 годину, Божић се у Штрпцу прославља као и увек и како се славио под Турцима и за време светских ратова.
У Штрпцу је празнична атмосфера, људи прослављају Божић у својим кућама и у односу на јучерашњи дан кад су рањени Милош и Стефан Стојановић, ситуација се мало стабилизовала, каже за Спутњик Директор Дома здравља Штрпце др Саша Крстичић.

Смишљена провокација на Божић

Народ у Штрпцу јуче је био револтиран јер је незамисливо да неко пуца на децу на највећи хришћански, православни празник Божић, кад се уноси бадњак у кућу што је симболизује улазак Христа Спаситеља у домове.
На њих је пуцао припадник Косовских безбедносних снага који би требало да брани и Албанце и Србе, а ранио је дечака од 11 и младића од 21 годину, подсећа Крстичић.
„Они су ван животне опасности и у Грачаници су. Неопходна медицинска помоћ прво им је указана у Дому здравља Штрпце, заустављено је крварење и обрађене су повреде колико је могло, а остатак је довршен у секундарној здравственој установи, односно у болници у Грачаници. Јутрос сам се чуо са директором болнице, стабилно је стање дечака од 11 година и надамо се да ће се све завршити како треба“.
Грађани Штрпца су чули за инцидент у Клокоту кад су Албанци претукли осамнаестогодишњег Стефана Томића на Божић, а то је, према Крстичићу, смишљена провокација.
„Од рата није било оваквих провокација да се пуца на људе. То је ван сваке памети. Људи су били огорчени, поставили су барикаде и тражили су да се ухапси виновник и кад је саопштено да је та особа ухапшена и да ће да се процесуирати, склоњене су барикаде и народ се слободно креће“.

Славили смо Божић и под Турцима

Без обзира на инциденте, Срби у Штрпцу славе Божић као и увек, истиче Крстичић.
„То се радило и у доба турске окупације, пре 500 година кад је било ропство, и у време Првог и Другог светског рата и не може се зауставити. Народ који живи овде решен је да остане и опстане само што ово изазива забринутост, недоумице и страхове. Синоћ је ложен бадњак испред Цркве светог Николе у Штрпцу, касније и са мање људи, јер су многи били на барикадама. Јутрос је црква била пуна народа који је дошао да се причести, а поподне су кафићи пуни омладине која је дошла после јутарњих обичаја у цркви и код куће“, закључио је Крстичић.
За сутра у подне је најављен мирни протест Срба испред Скупштине општине у Штрпцу.
Дечаци рањени у Штрпцу на Бадњи дан - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
СРБИЈА
Пуцањ у срце Запада: За Божић распет Христос изнад Косова и Метохије
Далибор Јевтић и Горан Ракић у посети дечаку рањеном код Штрпца - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2023
СРБИЈА
Напад на српске дечаке није случајан, осумњичени пуцали и у Штрпцу и на Брезовици
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала