СРБИЈА

Саветник Стејт департмента стиже на Балкан: Објављен план

Виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле посетиће Северну Македонију и Србију од 11. до 13. јануара, наводи се у саопштењу Стејт департмента и додаје да посета има за циљ да подвуче трајну посвећеност САД миру, стабилности и просперитету на Западном Балкану.
Sputnik
Према плану посета које је Стејт департмент објавио, Шоле ће прво од 8. до 10. јануара посетити Уједињене Арапске Емирате, где ће бити копредседавајући Радне групе за регионалну безбедност, коју поред УАЕ чине и Бахреин, Египат, Израел и Мароко.
Из УАЕ, Шоле стиже 11. јануара у Скопље, заједно са посебном америчком делегацијом. У Северној Македонији разговараће са представницима власти о низу тема, као што су енергетика, економија и борба против корупције.
После Скопља, Шоле путује у Приштину где ће са представницима привремених институција и цивилног друштва „разговарати о напорима САД да помогну унапређењу евроатлантских интеграција“, укључујући и оне „кроз дијалог уз подршку ЕУ за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, усредсређених на међусобно признавање“.
Амерички дипломата ће 12. јануара боравити у Београду где ће са руководством Србије разговарати о „енергетској безбедности, регионалној економској интеграцији и напретку ка циљу Србије у погледу приступања ЕУ“.
„Он ће такође разговарати о улози Србије у јачању регионалног мира и безбедности и њеном континуираном ангажовању у дијалогу који води ЕУ у циљу нормализације односа са Косовом“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.
СРБИЈА
Шта саветник Стејт департмента поручује пред посету Балкану
Коментар