Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Саветник Стејт департмента стиже на Балкан: Објављен план

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаставе Србије и Сједињених Америчких Држава
Заставе Србије и Сједињених Америчких Држава - Sputnik Србија, 1920, 08.01.2023
Пратите нас
Виши саветник Стејт департмента Дерек Шоле посетиће Северну Македонију и Србију од 11. до 13. јануара, наводи се у саопштењу Стејт департмента и додаје да посета има за циљ да подвуче трајну посвећеност САД миру, стабилности и просперитету на Западном Балкану.
Према плану посета које је Стејт департмент објавио, Шоле ће прво од 8. до 10. јануара посетити Уједињене Арапске Емирате, где ће бити копредседавајући Радне групе за регионалну безбедност, коју поред УАЕ чине и Бахреин, Египат, Израел и Мароко.
Из УАЕ, Шоле стиже 11. јануара у Скопље, заједно са посебном америчком делегацијом. У Северној Македонији разговараће са представницима власти о низу тема, као што су енергетика, економија и борба против корупције.
После Скопља, Шоле путује у Приштину где ће са представницима привремених институција и цивилног друштва „разговарати о напорима САД да помогну унапређењу евроатлантских интеграција“, укључујући и оне „кроз дијалог уз подршку ЕУ за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа између Косова и Србије, усредсређених на међусобно признавање“.
Амерички дипломата ће 12. јануара боравити у Београду где ће са руководством Србије разговарати о „енергетској безбедности, регионалној економској интеграцији и напретку ка циљу Србије у погледу приступања ЕУ“.
„Он ће такође разговарати о улози Србије у јачању регионалног мира и безбедности и њеном континуираном ангажовању у дијалогу који води ЕУ у циљу нормализације односа са Косовом“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.
Виши саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 06.01.2023
СРБИЈА
Шта саветник Стејт департмента поручује пред посету Балкану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала