ЕКОНОМИЈА

„Највеће налазиште у Европи“: У Шведској пронађен редак земни минерал

Шведска компанија ЛКАБ саопштила је данас да је у области Кируна идентификовала редак земни минерал.
Sputnik
Ретки земни елементи неопходни су за многе високе технологије производних процеса и користе се у електричним возилима, турбинама ветра, за преносиву електронику, микрофоне и звучнике, преноси Ројтерс.
"Ово је добра вест, не само за ЛКАБ, регион и Шведску, већ и за Европу. То би могло да постане значајно за производњу критичних сировина које су значајне за омогућавање зелене транзиције", изјавио је извршни директор ЛКАБ-а Јан Мостром.
Компанија је на Твитеру објавила да нови резултати истраживања у Кируни показују минералне ресурсе ретког земног елемента који теже више од милион тона, што га чини највећим налазиштем те врсте у Европи.
Европска комисија сматра да су ретки земни минерали најкритичнији ресурси за регион, а за сада се највећи део њих извлачи у Кини.
ЛКАБ је саопштио да планира да поднесе захтев за концесије за експлоатацију ове године, али је додао да ће бити потребно најмање 10 до 15 година пре него што би потенцијално могао да започне рударење депозита и отпремање на тржиште.
Коментар