- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Највеће налазиште у Европи“: У Шведској пронађен редак земни минерал

© Sputnik / Лола ЂорђевићГрађевинске машине
Грађевинске машине - Sputnik Србија, 1920, 12.01.2023
Пратите нас
Шведска компанија ЛКАБ саопштила је данас да је у области Кируна идентификовала редак земни минерал.
Ретки земни елементи неопходни су за многе високе технологије производних процеса и користе се у електричним возилима, турбинама ветра, за преносиву електронику, микрофоне и звучнике, преноси Ројтерс.
"Ово је добра вест, не само за ЛКАБ, регион и Шведску, већ и за Европу. То би могло да постане значајно за производњу критичних сировина које су значајне за омогућавање зелене транзиције", изјавио је извршни директор ЛКАБ-а Јан Мостром.
Компанија је на Твитеру објавила да нови резултати истраживања у Кируни показују минералне ресурсе ретког земног елемента који теже више од милион тона, што га чини највећим налазиштем те врсте у Европи.
Европска комисија сматра да су ретки земни минерали најкритичнији ресурси за регион, а за сада се највећи део њих извлачи у Кини.
ЛКАБ је саопштио да планира да поднесе захтев за концесије за експлоатацију ове године, али је додао да ће бити потребно најмање 10 до 15 година пре него што би потенцијално могао да започне рударење депозита и отпремање на тржиште.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала