НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откриће које баца ново светло на заједнице које су насељавале Велику Британију

Тим археолога са универзитета у Честеру и Манчестеру открио је током ископавања на периферији Скарбороа у Северном Јоркширу насеље ловаца-сакупљача из каменог доба. Оно баца ново светло на заједнице које су насељавале Велику Британију након завршетка последњег леденог доба.
Sputnik
Артефакти откривени на локалитету укључивали су оружје, оруђе, животињске кости и ретке примере обраде дрвета, који су стручњацима дали увид у животе оних који су живели на том подручју током периода мезолита, пре око 10.500 година.
„Ретко је наћи овако стар материјал у тако добром стању. Мезолит у Британији био је пре увођења грнчарије или метала, тако да је проналажење органских остатака попут кости, рогова и дрвета, који обично нису очувани, од велике важности за реконструисање живота људи“, рекао је Ник Овертон са Универзитета у Манчестеру.
Насеље је откривено на периферији Сцарбороуга, у пољу које је првобитно лежало на обали острва у древном језеру. Током хиљада година, језеро се полако пунило дебелим наслагама тресета, који је постепено затрпао и сачувло локацију.
Кости показују да су људи ловили широк спектар животиња у бројним стаништима око језера, укључујући велике сисаре, као што су лосови и јелени и мање сисаре као што су даброви и водене птице.
Међу открићима су биле и кости животиња које су људи ловили, оруђе и оружје направљено од кости, рогова и камена, као и ретки трагови обраде дрвета.
Локалитет у близини Скарбороа првобитно је лежао на обали острва у древном језеру и датира из периода мезолита или средњег каменог доба.
Током хиљада година језеро се полако пунило дебелим наслагама тресета, који је постепено затрпао и сачувао то место.
Ловачко оружје направљено од животињских костију и рогова – које је било украшено – такође је растављено пре него што је одложено на обалу острва. Археолози верују да ово показује да су људи у мезолиту имали строга правила о томе како су се одлагали остаци животиња и предмети који су коришћени за њихово убијање, пише портал „Скарбур“.
Др Бари Тејлор, са Универзитета у Честеру, рекао је да ископавања око језера показују да су људи „намерно управљали и манипулисали заједницама дивљих биљака“ хиљадама година пре увођења пољопривреде у Британију.
„Људи често мисле да су праисторијски ловци-сакупљачи живели на ивици глади, селећи се од места до места у бескрајној потрази за храном и да су тек са увођењем пољопривреде људи почели да живе стабилнијим начином живота. Али овде имамо људе који насељавају богату мрежу локалитета и станишта, одвајају време за украшавање предмета и воде рачуна о начинима на који су одлагали животињске остатке и важне артефакте. То нису људи који су се борили да преживе. Били су то људи сигурни у своје разумевање околине, понашања и станишта различитих животињских врста које су тамо живеле“, истакла је Ејми Греј Џонс са Универзитета у Честеру.
ЖИВОТ
У библијском граду пронађени мозаици из византијског периода /фото/
Коментар