- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

У библијском граду пронађени мозаици из византијског периода /фото/

© AP Photo / Majdi MohammedАрхеолошки остаци у Јерихону – архива
Археолошки остаци у Јерихону – архива - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2023
Пратите нас
Византијска црква откривена је на Западној обали у близини Јерихона, библијскoг града помињаног у Старом завету.
Мозаици су део великог грађевинског комплекса, површине око 250 квадратних метара, који је први пут изграђен негде у 6. веку нове ере током византијског периода.
Археолози наводе да је структура вероватно била црква или базилика, на шта указују прикази птица, животиња и плетеница винове лозе у мозаичком поду, као и квалитетнији материјали – мермер и битуменски камен који су коришћени у изградњи, пише „Херитиџ дејли“.
Наос је углавном очуван и има суседни простор за молитву где је пронађен три метра дугачак натпис на грчком језику, у знак сећања на „Георгија“ и „Нона“ који су даривали цркви. Након колапса византијске власти, ова црква је наставила да се користи током раног муслиманског периода за њихове обреде.
Ово је веома необично пошто је ислам бранио приказивање слика које на којима су представљени појединци као верске иконе. Због ове доктрине, било је уобичајено да муслимански владари су извршавали иконоборство и уништавали верске слике и структуре.
Чини се да је црква преживела и велики земљотрес у Галилеји 749. године који је у великој мери уништио друге веће градове. Међутим, неколико година касније црква је напуштена, а улаз мистериозно блокиран.
Јерихон је кроз историју био важно верско место за хришћане, Јевреје и муслимане и сматра се једним од најважнијих археолошких локалитета на Блиском истоку.
Древни град Маја у Мексику - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2023
ДРУШТВО
Откривено непознато краљевство: Ласери снимили 400 градова старих хиљаде година /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала