РУСИЈА

Песков открио: Путин неколико година није разговарао са Зеленским

Председник Русије Владимир Путин није разговарао са украјинским лидером Владимиром Зеленским у последњих неколико година, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за Спутњик.
Sputnik
Упитан да ли је тачно да Путин већ неколико година није имао ни личне ни телефонске контакте са Зеленским, Песков је кратко одговорио: „Тако је“.
Путин и Зеленски последњи пут су се срели 2019. године на самиту у „нормандијском формату“ који је одржан у Паризу. Тада је руски лидер одржао билатералне састанке са свим учесницима самита: Зеленским, лидером Француске Емануелом Макроном и тадашњом немачком канцеларком Ангелом Меркел.
Како се наводи на сајту Кремља, након тог састанка Путин је неколико пута разговарао телефоном са украјинским председником – у фебруару и јулу 2020. године. Након тога није било саопштења о било каквим контактима између двојице лидера.
Крајем 2021. године Кремљ је саопштио да нема посебних изгледа за састанак Путина и Зеленском због поступака Кијева и потешкоћа у комуникацији са украјинским председник. Зеленски је неосновано оптуживао Русију да учествује у сукобу у Донбасу, а такође је одбијао да поштује Минске споразуме.
Специјална операција у Украјини
Кремљ Кијеву: Русија и Путин постоје и постојаће
Коментар