СВЕТ

Борис Џонсон открио детаље разговора са Путином пре почетка специјалне војне операције

Бивши британски премијер Борис Џонсон објавио је детаље разговора са председником Русије Владимиром Путином пре почетка специјалне војне операције у Украјини, преноси британски лист „Телеграф“.
Sputnik
У чланку се наводи да је Џонсон имао „веома дуг и невероватан разговор“ са руским председником у којем је Путину претио санкцијама Запада.
„Рекао је: Борисе, говорите да Украјина не намерава да ускоро ступи у НАТО. О ком временском оквиру говорите? А ја сам одговорио: Па, она не планира да уђе у НАТО у догледној будућности. Ви то врло добро знате“, рекао је Џонсон.
Према речима британског политичара, он је у разговору са Путином тврдио да би извођење специјалне војне операције у Украјини била „потпуна катастрофа“. Џонсон је такође обећао да ће Лондон подржати кијевске власти.
Такође је навео да су шансе Кијева да уђе у НАТО биле мало вероватне због ставова Немачке и Француске по овом питању.
Џонсон је раније нормандијски формат преговора о Украјини назвао дипломатском имитацијом.
Телефонски разговор о коме је говорио Џонсон обављен је 2. фебруара 2022. након посете британског премијера Украјини. Како је саопштила прес служба Кремља, Путин је тада указао на неспремност НАТО-а да адекватно одговори на забринутости Русије у вези са безбедносним гаранцијама. Кремљ је напоменуо да је генерално одржана прилично подробна размена мишљења у контексту унутрашње украјинске кризе и ситуације за обезбеђивање дугорочних правно утврђених гаранција безбедности Русије.
После почетка специјалне операције Запад је појачао санкциони притисак на Москву, што је довело до повећања цена струје, горива и хране у Европи и САД. Председник Русије Владимир Путин рекао је да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а ограничења су задала озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ САД и њихових савезника је погоршање живота милиона људи.
Коментар