- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борис Џонсон: Нормандијски формат о Украјини ─ политичка имитација

© AFP 2023 / ADRIAN DENNISБивши британски премијер Борис Џонсон
Бивши британски премијер Борис Џонсон - Sputnik Србија, 1920, 26.01.2023
Пратите нас
Нормандијски формат, који је створен за мирно решавање сукоба на југоистоку Украјине, био је дипломатска имитација, изјавио је бивши британски премијер Борис Џонсон у интервјуу за украјинску телевизију „Рада“ током своје посете Кијеву.
„Биле су земље укључене у Нормандијски процес, у Минске споразуме, али све то никуда није водило... Доживели смо неуспех 2014, нисмо урадили оно што је требало да урадимо. Требало је да уведемо санкције (Владимиру) Путину 2014. године... Ми смо тада применили неке санкције, покренули ову дипломатску имитацију звану Нормандијски процес и ништа нисмо постигли, а Путин је закључио да га Запад неће заустављати“, рекао је Џонсон.
Крајем јануара Џонсон је дошао у Кијев где се састао са председником Украјине Владимиром Зеленским.
Такозвани Нормандијски формат преговора о Украјини функционисао је од јуна 2014. године. Тада су, током прославе 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. Након тога су стране на различитим нивоима разговарале о изгледима за сарадњу у овом формату.
Франсоа Оланд и Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 30.12.2022
СВЕТ
„Меркелова је била у праву“: Франсоа Оланд отворено о Минским споразумима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала