НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Мало млека у кафи – лек за душу и тело: Шта је показало најновије истраживање?

Није тајна да кафа доноси радост људима широм света. „Загрева душу“, помаже нам да се концентришемо, зближава људе, а да не помињемо диван мирис и њен неодољив укус. Истраживачи са Универзитета у Копенхагену истраживали су да ли је добро за наше здравље ако у кафу додамо и мало млека.
Sputnik
Наука је показала да само мирис кафе може учинити да се осећамо будно, а на срећу љубитеља кафе, утврђене су и њене здравствене предности. Кафа је извор антиоксиданаса који се боре против упале и испијање пре вежбања помаже да се убрза сагоревање масти.
Сада нова студија указује да додавање мало млека које садржи протеине може повећати здравствене предности шољице кафе.
Истраживачи са Универзитета у Копенхагену у Данској испитали су како антиоксиданси звани полифеноли ступају у интеракцију са аминокиселинама, грађевинским блоковима протеина, и открили су да њихово комбиновање има двоструко већи ефекат на борбу против ћелијске упале него сами полифеноли.
Полифеноли се могу наћи у многим намирницама, укључујући кафу и чај, воће и поврће, црно вино и пиво. Као и други антиоксиданси, претходне студије сугеришу да неки полифеноли могу спречити и успорити оксидацију здравих хемикалија и заштитити наша тела од болести.
Сматра се да то раде делом контролисањем упале, сложеног имунолошког одговора који укључује ћелије зване макрофаги који ослобађају неколико медијатора упале. Упала помаже у заштити од инфекције, али ако се не контролише правилно, може довести до болести попут дијабетеса типа два, Алцхајмерове и Паркинсонове болести, пренео је РТС.

Шта каже хемија

Кафеинска киселина (CA) и хлорогенска киселина (CGA) су полифеноли за које је добро познато да имају антиоксидативна и антиинфламаторна дејства, али су аутори желели да сазнају да ли реакције које ови полифеноли имају са другим хемикалијама могу даље утицати на регулацију имунитета.
Адукти су производи који настају када се два или више молекула споје. У овом случају, аминокиселина цистеин (Cis) - која се налази у млечним производима - комбинована је са полифенолима CA и CGA - пронађеним у кафи - да би се направили адукти CA-Cis и CGA-Cis.
Да би подржали ово истраживање, аутори су успешно показали у наредној студији да се полифеноли везују за протеине у напитку од кафе с млеком.
„Наш резултат показује да се реакција између полифенола и протеина дешава и у неким напицима од кафе с млеком које смо проучавали. У ствари, реакција се дешава тако брзо да је било тешко избећи било коју храну коју смо до сада проучавали“, каже технолог прераде хране и коаутор обе студије, Маријана Нисен Лунд.
У овој студији, истраживачи су користили секвенцирање РНК за проучавање имунорегулационих ефеката CA-Cis и CGA-Cis у ћелијама макрофага подвргнутим вештачкој упали.
Такође су тестирали ефекте само CA и CGA и упоредили их са контролном групом макрофага који нису били изложени полифенолима или Cis адуктима.
Као што су очекивали, полифеноли CA и CGA су инхибирали инфламаторне одговоре, посебно производњу реактивних врста кисеоника (РОС), простагландина Е2 (ПГЕ2) и цитокина интерлеукина-6 и фактора туморске некрозе (ТНФ).

Предстоје додатна истраживања

„Занимљиво је да смо сада приметили антиинфламаторни ефекат у експериментима са ћелијама. И очигледно, ово нас је само учинило заинтересованијима за детаљније разумевање ових здравствених ефеката. Дакле, следећи корак ће бити проучавање ефеката на животињама“, каже имунолог и ментор студије, Ендру Вилијамс.
Потребна су даља истраживања како би се открило зашто и шта ови резултати практично значе за људско здравље. Ова студија је само испитала како један тип имунолошког медијатора реагује на хемикалије сличне кафи у лабораторијском окружењу.

„Наши резултати се могу користити као важна референца у примени адуката формираних од фенолних једињења и аминокиселина у будућој функционалној храни или медицинским производима који имају за циљ да модулишу метаболичке, неуролошке или болести повезане са имунитетом“, закључују истраживачи у свом раду, пренео је „Сајенс алерт“.

Истраживање је објављено у „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.
ДРУШТВО
Чаша воде уз кафу првобитно није била намењена за пиће, за све је била „крива“ кашичица за мешање
ДРУШТВО
Истине и заблуде о „чудесној здравој храни“
ДРУШТВО
Шта се дешава ако 10 дана не пијете кафу
Коментар