- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Чаша воде уз кафу првобитно није била намењена за пиће, за све је била „крива“ кашичица за мешање

CC0 / / Еспресо са чашом воде
Еспресо са чашом воде - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Култура испијања кафе разликује се од земље до земље, али у већини крајева данас се уз шољицу кафе служи се и чаша хладне воде. Постоје градови у којима се ово правило не практикује, па уколико наручите и воду уз кафу, сигурно ће вам донети и рачун уз њу.
Иако се „лежерно испијање кафе“ појавило у 16. веку, које су Турци и Грци одмах прихватили, у западној Европи овај ритуал настао је много касније, крајем 19. века. Оно што је интересантно, то је да чаша воде која се добија уз кафу није била намењена да се пије. У то време, многобројне даме су се жалиле да имају потешкоћа са кашичицом која служи за шећер и мешање кафе.
Није им се допадало то што кашичицу упрљају пеном, а потом такву морају да је ставе на руб тацне. Многи су тада тај потез схватали некултурним и нимало елегантним, па су угоститељи увели чашу воде која се добија уз кафу. Њена сврха је била да гости могу да исперу прљаву кашичицу, а тек онда је спусте на тацну, пише портал Крстарица.
У први мах, чаша воде се користила за одлагање прљаве кашичице, али је овај ритуал променио значење од 1873. године, када су се уводили први водоводни градски системи, из планинских извора. Тада су кафеџије хтеле да покажу да своја пића припремају са кристално чистом изворском водом.
Данас, када добијете чашу воде уз кафу, то се сматра добрим маниром. Многобројне кафане и ресторани у свету су га усвојили, али чињеница је да постоје места где је нећете добити без наглашавања.
Кафа – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
ДРУШТВО
Једанаест типова људи који никада не треба да пију кафу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала