ЖИВОТ

Италијански пекар прави хлеб са прахом од инсеката: „Подсећа на лешник“

Италијанска пекара планира да продаје векне хлеба направљене од праха прерађених цврчака.
Sputnik
Енрико Мурдоко, кувар који води локални ланац ресторана у Торину, рекао је италијанским медијима да је експериментисао са мешавином праха од цврчака и сицилијанских житарица како би омекшао укус теста.
„Посебно сам задовољан кором и распоном укуса“, изјавио је за лист Коријере дела сера и оценио да га укус подсећа на лешник.
Мурдоко очекује да ће регулатори ЕУ дозволити локалној фарми, која увози прах за крикет из Вијетнама и продаје га као храну за животиње, да такође прави и прах за људску исхрану.
„Желим да свој хлеб пустим у производњу почетком марта“, објаснио је кувар. Он је додао да ће због већих трошкова производње и због тога што ће се хлеб правити по мери, цена бити око 18-20 евра по килограму.
Прерађени цврчци се већ користе као састојци у неким земљама ЕУ.
Фалко, компанија са седиштем у Алифеу, у јужној Италији, продаје крекере направљене од праха за крикет.
„Можда ћете бити преплашени кад помислите да једете инсекте, али крикет је заправо нова здрава храна“, наводи компанија на својој веб страници.
Европска комисија прошлог месеца донела је одлуку да се делимично одмашћени цврчци у праху могу пласирати и продавати као састојци у храни у ЕУ. Прашак се понекад користи као адитив да би производи били богатији протеинима, преноси РТ.
ДРУШТВО
Четири врсте инсеката одобрене за јело: Шта ће се све наћи на европским трпезама
Коментар