- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Четири врсте инсеката одобрене за јело: Шта ће се све наћи на европским трпезама

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаНајезда скакаваца
Најезда скакаваца - Sputnik Србија, 1920, 27.01.2023
Пратите нас
Европска унија одобрила је до сада четири врсте инсеката за људску исхрану, који ће се продавати у праху, смрзнути, осушени или у виду пасте.
Брашно од кућних цврчака је последњи у низу те врсте прехрамбених производа, а од уторка је званично у слободној продаји на европском тржишту.
Александар Гавриловић, који се бави узгајањем инсеката у Хрватској, изјавио је да људи зазиру од конзумирања инсеката, па је добро кренути с брашном.
„Донео сам брашно које је 100 одсто млевени цврчак. Има укус чоколаде. Међутим, ако их храните лешницима добићете укус лешника, ако их храните бананама добићете укус банане“.
Према његовим речима, све што хода може и да се једе, па и бубашвабе.
Гавриловић је указао да је важно да се инсекти из природе добро термички обраде, додајући да он конзумира брашно тако што га помеша са јогуртом или житарицама.
„Ова храна садржи пуно витамина и гвожђа, амино-киселина, а пре свега протеина“, рекао је Гавриловић, наводећи да су до сада за људску исхрану одобрени црви брашнари, цврчци, кућни зрикавци и скакавци.
Он је напоменуо да та храна није јефтина због саме технологије узгоја.
„Наши људи још нису навикли да једу нешто што има шест ногу, и даље су верни животињама на четири ноге“, додао је Гавриловић, гостујући на хрватској Н1.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала