СПОРТ

Када „Орлићи“ постану Икари – прерани лет им је истопио крила

Неуспех – саставни део спорта и живота. Али када имаш таленат, а прерано потрчиш за новцем или срећом, може лако да ти се деси да доживиш разочарање и касније питаш самог себе - да ли сам могао боље?
Sputnik
Таква судбина задесила је велики број српских фудбалера. Чак и они најталентованији нису успели да искористе добар залет који су имали. Некада својом кривицом, некада због похлепе родитеља и менаџера, свако је имао свој пут.
Некако најцрњи облак надвио се над генерацијом 2013. која је предвођена Љубинком Друловићем пре тачно деценију освојила титулу омладинских првака Европе у Литванији. Изашли су из тог тима асови попут Рајковића, Митровића, Сергеја Милинковића Савића, Максимовића, Вељковића...
Али, нису сви „Орлићи“ имали среће да успеју у каријери, да стигну до важне улоге у лигама петице или сениорског дреса репрезентације Србије. Неки су прерано полетели и на том путу доживели фијаско, да су им се „истопила“ крила од превелике амбиције.
Зла коб те селекције види се по судбини која је задесила капитена и вођу генерације, Марка Павловског, фантастичног плејмејкера који никада у сениорском фудбалу није испунио очекивања. На крилима тријумфа у Литванији отишао је из ОФК Београда у велики Порто као 19-годишњак и тамо фактички завршио каријеру у другом тиму.
Покушавао је касније Марко да оживи фудбалски, враћао се и у ОФК Београд и Вождовац, опробао у Белгији, на Кипру, чак и у РНК Сплиту, Белорусији и Литванији, да би ових дана потписао уговор у Подгорици и постао адут Будућности.
Марко Павловски у скоку
Павловски, наравно, није једини из те „литванске“ генерације који није наплатио таленат. Навијачи Звезде се сећају и плавокосог Филипа Јанковића, „новог Просинечког“ који је напустио Маракану са 18 година и „потрчао“ у Парму на наговор мајке која му је била и менаџер.
Нису желели тада Јанковићи да потпишу професионални уговор са у то време посрнулим гигантом из Љутице Богдана, одлучили су се за одлазак на запад Европе, али тамо није било среће за Филипа. После Парме снебивао се по Катанији, Словенији и шпанским нижим лигама, да би прошлог лета завршио у ФК Подгорици, а ове зиме у Лакташима у Босни и Херцеговини.
Много се очекивало и од Дејана Дражића, јуниора Партизана који је преко ОФК Београда стекао афирмацију и прешао у Селту са 20 година. Наравно, у Вигу се није наиграо поред Јага Аспаса и осталих мајстора, покушао је у Ваљадолиду (тада друголигашу), али слаба вајда.
Потом је пробао и у Словану из Братиславе, па ишао на позајмице у Пољску и Мађарску, али нигде није убедио послодавце да је играч за њих. Прошлог лета играо је за турски Бодрум, а ове зиме завршио у последњепласираном Раднику из Сурдулице.
Да вам је неко рекао да ће гол Бразилу у финалу Светског омладинског првенства на Новом Зеланду 2015. године бити највећа ствар у каријери тада 20-годишњег Станише Мандића, рекли бисте му вероватно да није нормалан.
Али, фудбал се сурово поиграо и са каријером момка из Херцег Новог који је завршио на крају на Малти после серије разочаравајућих ангажмана. Из Чукаричког је прешао у норвешки Согндал, затим играо за Зрињски (Босна и Херцеговина), Муру (Словенија), Металац (Србија), а тренутно је на Малти у редовима клуба Ист Рифе.
Десни бек Петар Голубовић је још један момак из литванске генерације који је доста обећавао. И он је из ОФК Београда (пре тога је био Звездино дете) као 20-годишњак отишао у Рому, али није направио каријеру какву су му предвиђали.
Новара (два пута), Пистојезе и Пиза, биле су адресе на којима је на позајмици пробао да се избори за дрес „Вучице“, затим белгијски Кортрајк, па норвешки Алесунд из којег је ове зиме прешао у руски Химки. А требало је да буде наследник Банета Ивановића...
Навијачи Звезде сећају се 2014. године и покушаја тадашње управе да доведе Андрију Луковића, суперталентованог крилног нападача Рада. Уместо на Маракани момак из Београда је као 20-годишњак отишао у велики ПСВ из Ајндховена.
Андрија Луковић
Наравно, тамо у Холандији никада није добио прилику у првом тиму и после две године је као слободан играч прешао у Црвену звезду.
Али, то после није било то... Луковић је кренуо увелико странпутицом, пробао у Вождовцу, па у пољском Ракову, затим по нижим лигама Португалије, да би од прошлог лета за живот зарађивао у Азербејџану, у екипи Зире.
Круг који је отворио Павловски затварамо још једним плејмејкером са динамитом у нози који је много обећавао, али погрешио. Дејан Мелег је са само 19 година отишао из Војводине у велики Ајакс, али као претходници ни он није пронашао срећу.
Вратио се три године касније као слободан играч у Војводину где је имао добру сезону, затим отишао у Турску у Кајзери, одакле га је Црвена звезда „намамила“ назад 2018. и фактички му угасила каријеру. Можда су га довели и из страха да не заврши у Партизану.
На Маракани су га држали ван тима пола године, потом послали на позајмице у Грчку и у Раднички из Ниша, да би га отпустили 2020. Мелег је потом отишао у Борац из Бања Луке, а прошлог лета прешао је у египатски клуб Енпи, са којим је раскинуо уговор ове зиме.
Тренутно је без клуба, у најбољим играчким годинама, има свега 28 и можда му је сада последњи воз да проба да ревитализује каријеру, што би требало да буде за наук свим младим фудбалерима који планирају да пођу некаквим краћим путем.
СПОРТ
Оставио се фудбала и кренуо у хуману мисију – Бугарин спасава животе у Турској
СПОРТ
Величали Арафата и претили смрћу Михајловићу – на крају су их „угасили“ Звездаши
Коментар