- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Величали Арафата и претили смрћу Михајловићу – на крају су их „угасили“ Звездаши

© AFP 2023 / VINCENZO PINTOНавијачи Роме
Навијачи Роме - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
Пратите нас
Готово светска вест је претходних дана постала информација да су навијачи Црвене звезде физички напали симпатизере Роме и то групу под називом Федајн, једну од некада најцењенијих у навијачком свету у Италији, а том приликом су им отели и заставе, што симболички значи и престанак постојања групе.
Прича о групи Федајн је почела седамдесетих година прошлог века, а за своје име је узела назив политичке организације коју су у прошлим временима формирали Италијани са југа и имигранти из северне Африке који су живели у предграђима Роме.
Енцо Фернандез - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СПОРТ
Рекорд коме се нико није надао – пробијена је доскора незамислива граница
Назив произилази из имена за иранске герилске борце, нема еквивалент у италијанском језику и био је веома чудан за тамошњу јавност, али је касније све постало много јасније – навијачи су узели учешће у социјалистичком политичком покрету.
Идеја се брзо проширила кроз радничку класу у Риму, чиме су навукли гнев антикомунистичких снага, нарочито локалних ривала, навијача другог римског клуба, Лација.
Федајн се идентификовао са политиком Јасера Арафата, а временом се група утопила у велику групацију навијача Роме под јединственим именом Командо ултра курва суд, али је Федајн остао носећа формација, нарочито због сукоба са симпатизерима Лација.
Група се раздвојила на две 1987. након преласка бившег играча Лација Лионела Манфредоније у Рому, што је сматрано немогућим потезом, али такав став није био јединствен у великој групи навијача Роме, који су се те године и међусобно сукобљавали.
Неколико година касније групе су се ујединиле, а свој први велики јавни иступ имали су 1993. године, када је из Црвене звезде у Рому стигао Синиша Михајловић.
Комунистички инспирисана навијачка група је дочекала на зуб изјаву Михајловића да му је драго што готово дели презиме са четничким вођом Дражом Михаиловићем, упућиване су му чак и претње смрћу, после чега је недавно преминули легендарни фудбалер прешао у Сампдорију.
Група Федајн је наставила да постоји, 2001. године је готово прекинула своје активности, оставши само на заставама на стадиону Роме, а велики удар била је и смрт једног од лидера Алесандра Марчионија, после чега је остала само легенда.
И заставе – које су отели навијачи Црвене звезде, у недавном сукобу у Риму.
Марко Ракоњац - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2023
СПОРТ
Руска легенда је замена за Црногорца који је стигао у Звезду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала