ДРУШТВО

Ко ће добити одликовање за Сретење

Председник Србије Александар Вучић одликовао је поводом Дана државности Републике Србије - Сретења, појединце и институције из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, а одличја ће бити уручена на државној свечаности 15. фебруара.
Sputnik
Указом који је потписао председник, Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно Синиша Михајловић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане, и постигнуте резултате у области спорта. Такође, постхумно, истим орденом одликован је и Корнелије Ковач за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке уметности, објавиле су незванично „Новости“.
Међу одликованим су и уметници: глумица Радмила Живковић добила је Сретењски орден другог степена за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме. Златну медаљу за заслуге добио је оперски певач Жељко Лучић за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области оперске уметности. Исту Златну медаљу добио је и балетски играч Константин Костјуков за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности. Међу награђеним уметницима је и глумац Лазар Ристовски, коме је додељен Орден Карађорђеве звезде за нарочите заслуге и успех у јавним и културним делатностима.
Такође, Сретењски орден првог степена добио је професор др Милован Бојић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.
Орденом Српске заставе првог степена награђени су: Ричард Ален Гренел, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и САД, као и Сахил Бабајев за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџана, али и Станислав Хочевар за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и верске сарадње...
Сретењским орденом другог степена одликовани су Вуков сабор у Тршићу, Машински факултет у Београду, Народни музеј Ниш, Институт за рударство и металургију Бор...
Сретењски орден трећег степена добили су Етнографски институт САНУ, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Позориште лутака „Пинокио“, Клиника за дигестивну хирургију - Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије...
Одличја су добиле и образовне установе, па је тако Сретењски орден трећег степена додељен Гимназији „Вељко Петровић“ из Сомбора, Основној школи „Вук Караџић“ из Сочанице и Основној школи „Миладин Митић“ из Лапљег Села, као и Гимназија „Жарко Зрењанин“ из Врбаса. Овим орденом награђени су и филмски фестивали - Београдски фестивал документарног и краткометражног филма „Мартовски фестивал“ и Филмски фестивал у Сопоту.
Златном медаљом за заслуге награђени су Стрељачки савез Србије, Друштво математичара Србије, Фонд за иновациону делатност, затим дипломата Живадин Јовановић, физичар др Јакша Вучичевић, диригент Бојан Суђић, али и модна креаторка Верица Ракочевић.
Осим јавних личности, одликоване су и институције, а међу њима Библиотека Матице српске која је добила Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања. Исто признање добила је и Београдска филхармонија за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности, поводом 100 година постојања. Овим орденом награђен је Балет Народног позоришта у Београду за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.
Сретењским орденом првог степена награђено је Југословенско речно бродарство а. д. Београд поводом 130 година успешног рада, као и Институт за судску медицину „Милован Миловановић“ Медицинског факултета Универзитета у Београду.
Коментар