- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ко ће добити одликовање за Сретење

© Sputnik / Лола ЂорђевићОрден Карађорђеве звезде првог степена
Орден Карађорђеве звезде првог степена - Sputnik Србија, 1920, 14.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић одликовао је поводом Дана државности Републике Србије - Сретења, појединце и институције из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, а одличја ће бити уручена на државној свечаности 15. фебруара.
Указом који је потписао председник, Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је постхумно Синиша Михајловић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане, и постигнуте резултате у области спорта. Такође, постхумно, истим орденом одликован је и Корнелије Ковач за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области музичке уметности, објавиле су незванично „Новости“.
Међу одликованим су и уметници: глумица Радмила Живковић добила је Сретењски орден другог степена за нарочите заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме. Златну медаљу за заслуге добио је оперски певач Жељко Лучић за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области оперске уметности. Исту Златну медаљу добио је и балетски играч Константин Костјуков за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности. Међу награђеним уметницима је и глумац Лазар Ристовски, коме је додељен Орден Карађорђеве звезде за нарочите заслуге и успех у јавним и културним делатностима.
Такође, Сретењски орден првог степена добио је професор др Милован Бојић за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у области развоја кардиоваскуларне медицине.
Орденом Српске заставе првог степена награђени су: Ричард Ален Гренел, за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и САД, као и Сахил Бабајев за истакнуте заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Азербејџана, али и Станислав Хочевар за истакнуте заслуге и лични допринос у ширењу слоге, мира, духа толеранције и верске сарадње...
Сретењским орденом другог степена одликовани су Вуков сабор у Тршићу, Машински факултет у Београду, Народни музеј Ниш, Институт за рударство и металургију Бор...
Сретењски орден трећег степена добили су Етнографски институт САНУ, Институт за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић“, Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца, Позориште лутака „Пинокио“, Клиника за дигестивну хирургију - Прва хируршка Универзитетског клиничког центра Србије...
Одличја су добиле и образовне установе, па је тако Сретењски орден трећег степена додељен Гимназији „Вељко Петровић“ из Сомбора, Основној школи „Вук Караџић“ из Сочанице и Основној школи „Миладин Митић“ из Лапљег Села, као и Гимназија „Жарко Зрењанин“ из Врбаса. Овим орденом награђени су и филмски фестивали - Београдски фестивал документарног и краткометражног филма „Мартовски фестивал“ и Филмски фестивал у Сопоту.
Златном медаљом за заслуге награђени су Стрељачки савез Србије, Друштво математичара Србије, Фонд за иновациону делатност, затим дипломата Живадин Јовановић, физичар др Јакша Вучичевић, диригент Бојан Суђић, али и модна креаторка Верица Ракочевић.
Осим јавних личности, одликоване су и институције, а међу њима Библиотека Матице српске која је добила Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја, поводом 185 година постојања. Исто признање добила је и Београдска филхармонија за нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности, поводом 100 година постојања. Овим орденом награђен је Балет Народног позоришта у Београду за нарочите заслуге и постигнуте резултате у области балетске уметности, поводом 100 година постојања сталног балетског ансамбла и репертоара.
Сретењским орденом првог степена награђено је Југословенско речно бродарство а. д. Београд поводом 130 година успешног рада, као и Институт за судску медицину „Милован Миловановић“ Медицинског факултета Универзитета у Београду.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала