СВЕТ

Шта се догодило када је Хрват поставио питања о Србији: Европосланици траже оставку Вархељија

Европски посланици траже да комесар за проширење Оливер Вархељи да оставку због јучерашњег инцидента који се десио у Европском парламенту (ЕП) док је комесар одговарао на питања посланика о проширењу на Западни Балкан.
Sputnik
Камере су забележиле да је Вархељи наводно назвао посланике "идиотима".
Хрватски посланик Томислав Сокол (ЕПП/ХДЗ) поставио је комесару два питања - шта ЕУ намерава да учини како би спречила "ширење хегемонистичког концепта 'српског света' у Црној Гори" и које механизме ЕУ има располагању како би присилила Србију да се придружи европским санкцијама против Русије.
Након што му је одговорио на питања и сео на своје место, док му је микрофон још увек био укључен, Вархељи је на мађарском наводно изговорио "колико других идиота још има?", преноси "Индекс".
Неки посланици такође траже покретање истраге о комесару.
Тако је мађарски опозициони посланик левог центра Чаба Молнар рекао је да ЕП "мора да захтева оставку".
Вархељи је данас објавио своје извињење и рекао да се радило о приватном разговору са шефом његовог кабинета који се односио на другу тему.

"Искрено жалим због неспоразума око моје опаске на пленарној седници Европског парламента 14. фебруара 2023 године. Ово је било повезано са приватним и текућим разговором на мађарском између мене и мог шефа кабинета о сасвим другој ствари, која је извучена из контекста. Извињавам се због евентуалног неспоразума око тога", написао је Вархељи.

Он је додао да у потпуности поштује "све институције ЕУ, укључујући Европски парламент и његове уважене чланове".
"Желео бих да захвалим уваженим посланицима Европског парламента на јучерашњој размени мишљења која је била одлична прилика да се разговара о геополитичким питањима од изузетног значаја на Западном Балкану", написао је Вархељи.
Он каже да и у будућности остаје на располагању "за размену са Европским парламентом о дешавањима у областима мог портфеља уз пуно поштовање мојих међуинституционалних обавеза и принципа искрене сарадње".
Ово, иначе, није први пут да ЕП оштро критикује Вархељија.
СРБИЈА
Шта је позадина новог хистеричног напада на Србију из Вашингтона и Стразбура - мета и Мађарска
Коментар