- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се догодило када је Хрват поставио питања о Србији: Европосланици траже оставку Вархељија

© Sputnik / Лола ЂорђевићОливер Вархељи
Оливер Вархељи - Sputnik Србија, 1920, 15.02.2023
Пратите нас
Европски посланици траже да комесар за проширење Оливер Вархељи да оставку због јучерашњег инцидента који се десио у Европском парламенту (ЕП) док је комесар одговарао на питања посланика о проширењу на Западни Балкан.
Камере су забележиле да је Вархељи наводно назвао посланике "идиотима".
Хрватски посланик Томислав Сокол (ЕПП/ХДЗ) поставио је комесару два питања - шта ЕУ намерава да учини како би спречила "ширење хегемонистичког концепта 'српског света' у Црној Гори" и које механизме ЕУ има располагању како би присилила Србију да се придружи европским санкцијама против Русије.
Након што му је одговорио на питања и сео на своје место, док му је микрофон још увек био укључен, Вархељи је на мађарском наводно изговорио "колико других идиота још има?", преноси "Индекс".
Неки посланици такође траже покретање истраге о комесару.
Тако је мађарски опозициони посланик левог центра Чаба Молнар рекао је да ЕП "мора да захтева оставку".
Вархељи је данас објавио своје извињење и рекао да се радило о приватном разговору са шефом његовог кабинета који се односио на другу тему.

"Искрено жалим због неспоразума око моје опаске на пленарној седници Европског парламента 14. фебруара 2023 године. Ово је било повезано са приватним и текућим разговором на мађарском између мене и мог шефа кабинета о сасвим другој ствари, која је извучена из контекста. Извињавам се због евентуалног неспоразума око тога", написао је Вархељи.

Он је додао да у потпуности поштује "све институције ЕУ, укључујући Европски парламент и његове уважене чланове".
"Желео бих да захвалим уваженим посланицима Европског парламента на јучерашњој размени мишљења која је била одлична прилика да се разговара о геополитичким питањима од изузетног значаја на Западном Балкану", написао је Вархељи.
Он каже да и у будућности остаје на располагању "за размену са Европским парламентом о дешавањима у областима мог портфеља уз пуно поштовање мојих међуинституционалних обавеза и принципа искрене сарадње".
Ово, иначе, није први пут да ЕП оштро критикује Вархељија.
Европски парламент - Sputnik Србија, 1920, 18.01.2023
СРБИЈА
Шта је позадина новог хистеричног напада на Србију из Вашингтона и Стразбура - мета и Мађарска
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала