Специјална операција у Украјини

Зеленски: Кинески предлог није план него размишљања Пекинга на тему украјинске кризе

Украјински председник Владимир Зеленски изјавио је да кинески предлог за решавање украјинске кризе не сматра планом већ размишљањима Пекинга на ту тему.
Sputnik

„Чини ми се да то није био мировни план Кине, није ни резолуција ни декларација. То није инфраструктура за тако нешто. Чини ми се да је Кина изнела своја размишљања с тим у вези“, рекао је он на прес конференцији.

Украјински председник је рекао и да мировне иницијативе може да износи само земља на чијој територији се воде борбена дејства.
Зеленски је додао да то што је Кина почела да се бави украјинским сукобом сматра за позитивну промену. Навео је да у неким предлозима има додирних тачака са украјинским ставовима и да на томе треба да се ради даље.
„Наш циљ је да окупимо све да бисмо једне изоловали“, рекао је Зеленски и додао да план у којем се не помиње повлачење руске војске није одговарајући за Кијев.
Министарство спољних послова Кине објавило је раније данас документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.
Коментар