- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Кина представила план за решавање украјинске кризе у 12 тачака: Хитан прекид ватре и преговори

© AP Photo / Chen Zhonghao/XinhuaОбележавање Дана државности Кине
Обележавање Дана државности Кине - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Министарство спољних послова Кине објавило је документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид борбених дејстава и прелазак на мировне преговоре.
У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен на веб страници Министарства, кинески спољнополитички ресор наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.
1.
Под првом тачком наводи се потреба да се поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља, те се оцењује да су све земље једнаке независно од њихове величине, снаге и богатства. Такође се указује на потребу да се на једнак начин примењује међународно право без примене дуплих стандарда.
2.
По другом тачком Пекинг позива да се напусти хладноратовски менталитет и истиче важност регионалне безбедности коју није могуће осигурати на рачун ширења војних блокова. Такође се истиче да је неопходно узимати у обзир законске интересе безбедности и забринутости свих земаља.
3.
Трећа тачка подразумева прекид свих борбених дејстава, те се наводи да у конфликтима никад нема победника. Кина сматра да све стране треба да буду суздржане, да не доливају уље на ватру и да не допусте даљу ескалацију украјинске кризе. Такође се наглашава потреба да се поново активира директан дијалог Москве и Кијева.
4.
Четврта тачка посвећена је мировним преговорима, а Кина сматра да су дијалог и преговори једини реални излаз из украјинске кризе. Такође се истиче и потреба да се створе услови како би се фомрирала платформа за те преговоре.
5.
Под петом тачком Пекинг наводи потребу да се подржавају све мере које би довеле до решавања хуманитарне кризе, као и да се не дозволи да се хуманитарна питања политизују.
6.
Званични Пекинг је у шестој тачки изразио подршку размени војних заробљеника између Москве и Кијеве и оценио да све земље треба да допринесу да се створе добри услови како би се тај процес спровео.
7.
Под тачком седам Кина је изразила потребу да се обуставе сви оружани напади на нуклеарне објекте, укључујући и нуклеарне електране.
8.
У осмој тачки се истиче став о недопустивости примене нуклеарног наоружања или оружја за масовно уништење.
9.
Девета тачка представља позив свим земљама да се спроведе Споразум о житу, као и да се додатно активира међународна сарадња како би се решила глобална прехрамбена криза.
10.
У десетој тачки Пекинг наводи да није сагласан са применом једностраних санкција у контексту украјинске кризе будући да такве рестрикције не доприносе решавању кризе већ само продубљује актуелне проблеме.
11.
Једанаеста тачка представља позив да се осигура производна стабилност као и потреба да се обустави политизација светског економског система.
12.
И у последњој, дванаестој тачки, Кина наводи да је спремна да пружи сву неопходну помоћ и да одигра конструктивну улогу у послератној обнови зоне конфликта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала