СПОРТ

Невероватан случај дискриминације – Немци га „држе на леду“ због Русије

Гаел Ондуа, репрезентативац Камеруна, током Светског првенства у фудбалу извео је херојски чин и на терене је излазио у копачкама са заставом Русије, државе у којој је годинама играо и чији пасош поседује, али је због тога сада у немилости и онемогућено му је да се бави својим послом.
Sputnik
Ондуа је професионалну афирмацију стекао играјући у московским екипама Локомотива и ЦСКА, а на Мундијалу је одиграо две утакмице – и на обе је носио руску заставу на копачкама, а једна од њих је била и против Србије.
Ипак, после Мундијала суочио се са великом непријатношћу јер немачки Хановер, са којим има уговор, не жели да му дозволи да игра фудбал.
Гаел Ондуа
„Мој фудбалски живот се драстично променио и већ неколико месеци само тренирам, одржавам форму, али сам одсечен од најважнијег и највољенијег дела свог посла – одсечен сам од играња фудбала“, навео је Ондуа.
Досад није било проблема у његовој каријери, био је стандардан играч чак и у украјинској Зорји, али се све променило пошто је у Катару поносно показао свету да поштује Русију, државу у којој је одрастао.
Није Ондуа фудбалер светске класе, треба бити искрен, али је невероватно да учесник Мундијала, нарочито и у екипи каква је Хановер, са великим кадровским проблемима, не може да добије ни секунд на терену.
Ствар је јасна – ради се о дискриминацији због Русије, али наравно да нико то у Немачкој, али ни у Европи, неће признати.
„Тренирам, идем на састанке, радим анализе, учествујем у тренинг утакмицама у екипи, радим у теретани... Ја сам тимски играч, имам важећи уговор и обављам своје обавезе. Иде ка томе да ме пребаце или у другу екипу или да ме отпусте... Мислим да разумете разлоге. Сви сте видели, ја сам у клубу регистрован као фудбалер из Русије, али сам и особа која увек има свој став. И сада плаћам цену за то“, истакао је Ондуа.
Због тога, како каже, не жали, његов уговор истиче на лето и биће слободан у избору средине, чак постоји и велика могућност да се врати у Русију јер је могуће да се у Европи још на неком месту сусретне са дискриминацијом.
За то време, ради, тренира, учи психологију, гледа совјетске комедије и бави се друштвеним мрежама, док чека да се врати својој омиљеној активности – игрању фудбала.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Коментар