РУСИЈА

Медведев о учешћу Украјине у диверзији на „Северним токовима“: Глупа америчка пропаганда

Верзија о томе да су експлозије на гасоводима „Северни токов“ извршиле неке проукрајинске групе је „глупа америчка пропаганда“ у коју чак не верују ни Европљани, изјавио је потпредседник Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Sputnik
Он је ту верзију назвао епском драмом из Холивуда и ставио је у исти ред с, наводно, откривеним хемијским оружјем у Ираку, које је произведено током владавине Садама Хусеина. Он је такође указао, да се проукрајинска група сматра одговорном за експлозије на руским гасоводима, а која није повезана ни с кијевским режимом, ни са Сједињеним Америчким Државама, ни са другим западним земљама.
Додао је да тај „филм“ по многим стварима није веродостојан и изазива многа питања, укључујући и питања са Запада. На пример, сумњива је претпоставка да су диверзанти могли незапажено да доплове до „Северних токова“, поставе експлозив и оду.

„У мору где је велики број бродова НАТО-а и међународних система за праћење“, подвукао је он.

Медведев је приметио да се Европљанима све мање допада да плаћају нове пакете антируских санкција и да испоручују оружје Украјини због општег пада животног стандарда и енергетске кризе. Осим тога, ако је диверзију на „Северним токовима" организовала Украјина, онда нема смисла да јој се помаже наоружањем и новцем.
Раније је британски лист „Тајмс" објавио да су западне обавештајне агенције, недељу дана након експлозије, знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима „Северни ток" и „Северни ток 2".
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Првобитно је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
РУСИЈА
„Волстрит џурнал“: ЦИА упозоравала Немачку да Украјина припрема напад на „Северни ток“
Коментар