- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Тајмс: Запад зна име наручиоца диверзије на руским гасоводима

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
Пратите нас
Западне обавештајне агенције су знале за украјинску умешаност у саботажу на гасоводима "Северни ток" и "Северни ток 2", недељу дана након експлозија, пише британски "Тајмс".
Према речима аутора текста, НАТО је покушао да спречи да ова информација изађе у јавност, јер би то довело до заоштравања односа између Украјине и Немачке. У чланку се наводи и да европски обавештајци знају и име „приватног спонзора” саботаже. Службе безбедности не откривају његов идентитет, али он је богати Украјинац који, наводно, нема везе са председником Владимиром Зеленским.
„Пре или касније, његово име ће дефинитивно бити објављено, посебно ако се има у виду да је он оставио своју необичну „визит карту”. Односи Украјине са савезницима остаће у најбољем стању, ако ова особа и јавно призна”, пише у тексту, не наводећи никакав траг који би могао да упути на идентитет „утицајне личности“.
Министар одбране Украјине Алексеј Резников изјавио је да украјинске специјалне службе немају никакве везе са горенаведеном саботажом.
"За мене је ово (публикације) мало чудно, јер ова прича нема никакве везе са нама. Верујем да ће истрага надлежних органа разјаснити све детаље. Ово је, наравно, "комплимент" нашем специјалном службе, али то није наше дело“, рекао је Резников.
Раније је „Њујорк тајмс“, позивајући се на изворе у америчкој администрацији, саопштио да су амерички званичници саопштили да нису пронађени никакви докази наводне умешаности руских власти у нападе на гасоводе „Северни ток“, те да нови обавештајни подаци дају основа да се претпостави да нека проукрајинска група стоји иза напада на гасоводе.
Немачки лист „Цајт“ саопштио је да су немачки истражитељи идентификовали брод са којег је извршена диверзија на гасоводима „Северни ток“, те да трагови воде ка компанији у власништву Украјинаца.
Графички приказ симулације постављања експлозива на гасоводе Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 08.03.2023
СВЕТ
Ко је по вама, на основу доступних података, одговоран за дизање у ваздух гасовода Северни ток?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала