СРБИЈА

Нова стратегија Приштине против тероризма: Главни циљ север КиМ

Влада привремених приштинских институција идентификовала је, у нацрту нове стратегије за спречавање и борбу против тероризма у наредних пет година, групе, организације и покрете који наводно промовишу сепаратизам, а који су углавном усмерени, како се наводи, на север Космета са српском већином.
Sputnik
Према том документу, те организације повремено, како се наводи, користе насиље за постизање политичких циљева и изазивање међунационалних инцидената, објавила је Коха.
У документу, који је сачинило министарство унутрашњих послова привремених приштинских институција, истиче се да наведене групе, покрети и организације имају за циљ дестабилизацију безбедносне ситуације и демократског поретка.
У документу се истиче да, упркос напретку који је постигнут у међуетничким односима Срба и Албанаца на тзв. Косову, и даље постоје тензије и да су групе, организације и покрети који наводно промовишу сепаратизам углавном усмерени на север, али са, како се наводи, тенденцијом ширења и на друге регионе.
Представници цивилног друштва, који су учествовали у расправама о овој стратегији, оценили су да је у порасту десничарски екстремизам.
Иако се у стратегији не помињу имена, представници привремених приштинских институција су у неким случајевима идентификовали организације за које се сумња, како је пренела Коха, да су се инфилтрирале на север са већинским српским становништвом током периода када су биле постављене барикаде.
Коментар