Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова стратегија Приштине против тероризма: Главни циљ север КиМ

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 10.03.2023
Пратите нас
Влада привремених приштинских институција идентификовала је, у нацрту нове стратегије за спречавање и борбу против тероризма у наредних пет година, групе, организације и покрете који наводно промовишу сепаратизам, а који су углавном усмерени, како се наводи, на север Космета са српском већином.
Према том документу, те организације повремено, како се наводи, користе насиље за постизање политичких циљева и изазивање међунационалних инцидената, објавила је Коха.
У документу, који је сачинило министарство унутрашњих послова привремених приштинских институција, истиче се да наведене групе, покрети и организације имају за циљ дестабилизацију безбедносне ситуације и демократског поретка.
У документу се истиче да, упркос напретку који је постигнут у међуетничким односима Срба и Албанаца на тзв. Косову, и даље постоје тензије и да су групе, организације и покрети који наводно промовишу сепаратизам углавном усмерени на север, али са, како се наводи, тенденцијом ширења и на друге регионе.
Представници цивилног друштва, који су учествовали у расправама о овој стратегији, оценили су да је у порасту десничарски екстремизам.
Иако се у стратегији не помињу имена, представници привремених приштинских институција су у неким случајевима идентификовали организације за које се сумња, како је пренела Коха, да су се инфилтрирале на север са већинским српским становништвом током периода када су биле постављене барикаде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала