РЕГИОН

Узнемирење у Хрватској: Стижу позиви за ратни распоред

Велики број грађана Хрватске добио је позив на кућне адресе како би се јавио војним одсецима за ратни распоред, што је изазвало узнемирење у тој земљи.
Sputnik
Министарство одбране Хрватске ће током марта, априла и маја позвати око 10.000 резервиста, а део њих већ је добио позиве, како би им био саопштен ратни распоред.
Хрватски медији наводе да је то изазвало узнемирење код једног броја грађана.
Из хрватског министарства одбране саопштено је да је реч о редовним активностима у вези са резервним саставом Оружаних снага Хрватске.
„Разврстани резервисти позивају се у подручне канцеларије за послове одбране како би им се саопштио распоред ради попуне резервних јединица Оружаних снага Републике Хрватске. Већина позваних налази се на распореду у резервним јединицама, али им распоред није могао бити саопштен током 2020, 2021. и 2022. године због пандемије ковида“, навели су из министарства одбране.
Појединачни позиви упућују се резервистима (војници, подофицири и официри), који су одслужили војни рок или су били на добровољном оспособљавању или у војној служби, па им је одређена војно-стручна специјалност, до 55 година старости, до када по закону траје војна обавеза, наведено је из хрватског министарства одбране.
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Србија војно најјача на Западном Балкану
Коментар