РУСИЈА

Кремљ: Идентификовати објекат који је откривен код гасовода „Северни ток“

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је важно идентификовати предмет откривен поред једног од гасовода „Северни ток“ и истакао да се истрага о експлозијама које су погодиле гасоводе прошлог септембра мора водити уз пуну транспарентност.
Sputnik
„Од кључне је важности одредити о каквом је предмету реч, да ли је повезан са терористичким актом, очигледно јесте и да се настави ова истрагу. Истрага мора бити транспарентна“, додао је Песков.
Такође је оценио и да је позитиван знак то што је Данска позвала руског оператера гасовода „Северни ток 2“ да помогне у вађењу неидентификованог предмета пронађеног у близини гасовода са морског дна.
„То је свакако позитивна вест када је власник гасовода позван да учествује у веома важним фазама истраге“, казао је Песков.
Претходно суданске власти саопштиле да је цевасти предмет, који вири око 40 центиметара од морског дна са 10 центиметара у пречнику, пронађен током прегледа гасовода Северни.
Подсетимо, у септембру прошле године три експлозије одјекнуле су на гасоводима „Северни ток“ који су изграђени ради преноса руског гаса ка Немачкој. Експлозије су се догодиле у ексклузивним економским зонама Шведске и Данске. Обе земље су саопштиле да су експлозије намерно изазване, али још нису утврдиле ко је одговоран.
РУСИЈА
Данска позвала оператера „Северног тока 2“ због пронађеног сумњивог предмета на дну мора
Коментар