ДРУШТВО

Русија планира производњу процесора са пријатељским земљама

Русија планира да у року од шест месеци до годину дана покрене производњу процесора у сарадњи са пријатељским земљама, написао је председник асоцијације највеће компаније за производњу софтвера у Русији „Русофт“ Валентин Макаров на Телеграму.
Sputnik
„Како би се производили процесори неопходно је да се воде преговори са ‘пријатељским земљама’, где постоје неопходне технологије и производни капацитети. Потребно је да се договоримо са њима о заједничким пројектима и да поделимо фазе развоја и производње. Имамо прилику да у року од шест месеци до годину дана покренемо овај процес и постигнемо прве резултате“, навео је он.
Међу тим земљама су Малезија, Кина, Индија и највероватније Јужна Кореја и свака земља би требало да тражи свој приступ, истиче Макаров.
Подсетио је да Русија производи процесоре од елемената величине до 18 њутн метара. Након почетка специјалне војне операције су прекинуте испоруке процесора са Тајвана.
Крајем марта 2023. године Асоцијација програмера „Русофт“ и Асоцијација програмера и произвођача електронике ће учествовати у бизнис мисији високотехнолошких компанија у Индији.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли нас само године деле од „квантне апокалипсе“
Коментар