- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Да ли нас само године деле од „квантне апокалипсе“

CC0 / / Футуристичка технологија
Футуристичка технологија - Sputnik Србија, 1920, 22.01.2023
Пратите нас
Такозвана квантна апокалипса која подразумева да ће квантни рачунари постати толико моћни да ће постојеће методе шифрирања за све – од лозинке на компјутеру до банковног рачуна – постати неучинковите, а стручњаци упозоравају да је реч само о годинама.
Овај страх је стављен у фокус раније ове године када је академски рад кинеских истраживача сугерисао да би квантни рачунар (нова технологија коју развијају Гугл и ИБМ, између осталих) могао да разбије енкрипцију која нас чува на мрежи.
Главни службеник за искуство у компанији за сајбер безбедност „Сектиго“, Тим Калан упозорио је да би квантни рачунари — који већ постоје, иако у релативно примитивном стању — могли једног дана „учинити да шифровање које данас користимо више не одговара сврси“, пише Дејли мејл.
Упозорење долази убрзо након што су истраживачи са Универзитета у Чикагу открили да раде на квантном интернету који се не може хаковати.
Тренутно, рачунари користе систем који се зове шифровање јавног кључа за заштиту информација. У овом случају ваш уређај — као што је мобилни телефон — има два кључа, јавни кључ и приватни кључ.
Уређај који покушава да вас контактира користи јавни кључ вашег уређаја за шифровање поруке, претварајући је у смешно дугачак број, преноси Сајенс.
Ово онда може да се отвори само приватним кључем вашег уређаја, који дешифрује поруку да би открио оригинал. Ово је практично не могу да хакују традиционални рачунари, којима би било потребно око 300 трилиона година да разбију код, каже Калан.
Флексибилност нових машина омогућава квантном рачунару да кодира сва могућа решења за енкрипцију, која ће се затим поништити да би открила праву комбинацију.
„Еволуција квантних рачунара ствара значајну претњу безбедности података. Њихова огромна процесорска моћ је способна да разбије енкрипцију великом брзином, остављајући важне податке рањивим, све од детаља о банковном рачуну преко медицинске документације до државних тајни. Овај сценарио је толико алармантан да га стручњаци називају ‘квантном апокалипсом‘“, упозорио је Калан.
Он додаје да ће квантни рачунари бити милионима пута бржи од класичних рачунара, захваљујући чињеници да користе 'кубитове' који могу бити један, нула или обоје у исто време.
Калан упозорава да би у овом сценарију — који стручњаци за сајбер безбедност називају и Дан К — светске тајне постале рањиве за свакога ко има довољно моћан квантни рачунар.
У владиним круговима већ је изнета забринутост због тога, а Бајденова администрација је прошле године најавила планове за ажурирање своје безбедности ради заштите од квантног напада.
Квантни компјутер - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Русија ствара нови уређај за квантно рачунање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала