ЕКОНОМИЈА

Светски „пупољак“: Шта директорка ММФ каже о кинеском привредном расту

Економија Кине има снажан скок, њен привредни раст ће чинити око једне трећине овогодишњег раста глобалне економије, рекла је директорка Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалина Георгијева у говору одржаном на Кинеском развојном форуму 2023.
Sputnik
Георгијева је снажан привредни опоравак Кине описала као „пупољак“ у светској економији, чији је опоравак тренутно тешко ометен пандемијом, геоекономском поделом и ризиком у области финансијске стабилности, преноси Кинески међународни радио (ЦРИ).
Она је указала да опоравак кинеске економије доноси охрабрујућу вест за светску економију. Према анализама ММФ-а, сваки процентни раст кинеске економије би помогао да просечан раст у другим азијским економијама буде већи за 0,3 одсто, навела је Георгијева.
ММФ је у јануару ове године повећао прогнозу овогодишњег економског раста Кине на 5,2 одсто, са 4,4 одсто предвиђених у октобру прошле године, пренео је Танјуг.
Георгијева је у говору изнела неколико предлога у вези са будућим економским растом Кине.
Према њеном мишљењу, тежиште економског раста би требало да, са раста заснованог на инвестицијама, прелази на раст утемељен на потрошњи, а такође је веома важан зелени раст, што ће Кини помоћи да оствари квалитетнији и инклузивнији раст.
Подкаст
Очекује ли се велики заокрет Змаја са Далеког истока | Пророк
Коментар